Новите 4 сценария пред Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
239

Внезапният отказ от досегашните твърди позиции не значи връщане на разума, а просто е признак на страх…
Снимка: Ройтерс

Отлагането не е решение, но в безкрайната история на хаоса Brexit дори най-новото салто на премиера Тереза Мей не изненадва. Сега тя счита, че е възможно да се отложи планираното оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз. То може да се случи през юни вместо в края на март. Маневрите от този тип дразнят хората (особено в провинцията), но и бизнеса. BMW вече посочи, че по-късен Brexit носи само повече несигурност. Производителят на автомобили изтегли специално за своите четири британски фабрики годишните прекъсвания на производството за поддръжка от юли, както прави нормално, за април.

Малко по-рано пък и лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин направи изненадващ ход, заявявайки, че партията му може да подкрепи втори референдум.
С всички тези отстъпки сега участниците напускат своите твърди позиции. Да не би внезапно да се е завърнал разумът? Не. По-скоро става дума за страх!

В сряда парламентът възнамерява да гласува по няколко предложения. Те включват, наред с другото, така наречената молба Купър-Литуин, която да даде възможност на членовете на парламента в средата на март да предотвратят нерегламентирано излизане от ЕС и прилагане на удължаване на член 50, с други думи, да забавят Brexit. Многобройни депутати от консерваторите заплашиха да подадат оставка във вторник, за да подкрепят тази възможност.
Според германския Die Welt Май и Корбин вероятно се страхуват, че все повече и повече бунтовници ще се присъединят към новия център, така наречената независима група. Тя се сформира през миналата седмица от депутати, които вече напуснаха лейбъристите и консервативната партия. В анкети за общественото мнение на избирателите независимите, които официално все още не са партия, постигат одобрение от 18%, а лейбъристите имат само 23%.

Ето защо Май обяви обрат в политиката си за Brexit, за да предотврати въстание в парламента. А Корбин отстъпи, за да отнеме барута от бунтовниците в партията му.

И така, какво ще стане сега? Сделката на Мей, без сделка, удължаване на срока или втори референдум? Ето вариантите в детайли:

Сделката на Мей

Понастоящем премиерът Тереза Мей иска британският парламент да гласува за нейния план за Brexit за втори път не по-късно от 12 март. Но ситуацията все още не изглежда добре за нея.

На 15 януари депутатите отхвърлиха за първи път споразумението, договорено от британското правителство с ЕС – с мнозинство от 230 гласа. Най-важното в случая е, че генералният прокурор на Великобритания Джефри Кокс преди заяви пред парламентаристите, че решението за ирландската граница, както е посочено в договора, може да означава, че Великобритания ще остане за неопределено време в митнически съюз с ЕС.

Поради тази причина депутатите възложиха на Мей да замени т.нар. резервен механизъм с друга мярка. ЕС не беше готов за това. Сега и двете страни работят по „алтернативни мерки“, които биха могли да допълнят предпазните мерки.

Но с това договорът за Brexit продължава да не е приемлив за хардлайнерите на консервативната партия и членовете на северноирландската DUP, на чиято подкрепа Мей разчита. Тъй като лейбъристите също отхвърлят договора, все още няма мнозинство в полза на плана на Мей.

Точно затова Май преследва тактиката на забавяне. Тя се надява, че парламентът ще одобри договора в последния момент, опасявайки се, че Великобритания може да напусне ЕС без никакви споразумения. Вследствие на това министър-председателят отказа да потвърди в парламента във вторник, че възможността за излизане без сделка е наистина изключена.

Без сделка

Заплахата на Мей е сериозна. Юридически Великобритания автоматично ще напусне ЕС на 29 март. Ако дотогава не бъде одобрено споразумение от британския парламент, придружено от съответния закон и ратифицирано от Обединеното кралство и ЕС, то ще се окаже, че няма сделка, ще има твърд Brexit със сериозни последици за икономиката. За да предотврати това, Великобритания има две възможности: да удължи срока на оттегляне със съгласието на ЕС – или да отмени член 50 от Договора за ЕС, с който де се сложи край на Brexit.

Във вторник Мей обяви, че ще даде на парламента възможността да гласува за одобрение на напускане на ЕС без сделка най-късно до 13 март, ако парламентът отново отхвърли договора. Тя увери парламента, че ще се придържа към решението на членовете му. Законът обаче казва нещо важно. Излизане без сделка може да важи само ако влезе в друг закон, а не просто чрез парламентарен вот. Ето защо депутатът от лейбъристите Ивет Купър и депутатът от консервативната партия Оливър Летуин настояват за гласуване в парламента в сряда, за да се спре законово възможността за No Deal. Те внасят и друго предложение, което задължава Мей да следва своето предложение.

Проблемът: много членове на консервативната партия и много от гласувалите за Brexit не намират нищо лошо във възможността за „No Deal“. В предизборната програма на консервативната партия е записано, че Великобритания ще напусне ЕС на 29 март дори ако трябва да го направи без споразумение с ЕС. Голяма част от избирателите са готови да приемат последствията. Ако трябва да се плати цена за Brexit, около половината от феновете на Brexit биха приели лихвените проценти да се повишат до четири процента, цените на жилищата да спаднат с 30 процента, а цените на бизнес имотите да се сринат наполовина, показват резултати от анкета на YouGov. Повече от една трета от анкетираните биха приели 6,5% инфлация, безработица от 7,5%, рецесия от 8% и обезценка от 25% на паунда.

Това обяснява защо т. нар. National Conservative Convention – на практика вътрешният парламент на консервативната партия с около 800 водещи партийни функционери, реши в събота, че Brexit трябва да се състои на 29 март, дори ако това означава напускане без сделка. Не е изключено, че в случай на извънредна ситуация Мей ще бъде готова да рискува да няма сделка, само за да задържи партията единна. Ето защо бунтът на депутатите е сериозен.

Дори и сега е възможно да си представим: Парламентът ще отхвърли споразумението на Мей на 12 март. На 13 март парламентът ще отхвърли оттеглянето от ЕС без договор. На 14 март парламентът ще гласува в подкрепа на тримесечно удължение на процеса Brexit. През тези три месеца Мей ще преговаря допълнително, за да промени частта за границата, но няма да успее. Междувременно се води подготовка за напускане без сделка. Може да има ново гласуване за предотвратяване. Парламентът ще го отхвърли отново. Великобритания напуска ЕС през лятото без споразумение.

Удължаване на срока

„Удължаването не е никакво решение, нищо няма да е ясно, единственото, от което се нуждаем, е решение“, каза Мей още през уикенда. По време на заседание на кабинета в понеделник обаче тя не запази тази позиция, тъй като трима членове заплашиха с оставката си.

Освен това трима министри от консервативната партия, Клер Пери, Ричард Харингтън и Марго Джеймс, публично призоваха министър-председателя да обяви удължаване на срока по член 50. Невероятно е, че гласуване на 12 март ще даде на икономиката само 17 дни, за да се справи с новините за излизане без сделка. Ако не се съгласи с удължаването на член 50, тези министри щели да подадат оставка. Включвайки и други съмишленици, консервативни парламентаристи, то броят на бунтовниците може да достигне 40 депутати.

Сега Мей се надява, че членовете на Консервативната партия ще бъдат убедени да не подкрепят планирания в сряда бунт в парламента. Това може да сработи, защото приложението на Купър-Летуин е спорно. Макар и за един ден в парламента, то би обезсилило правителството и би прехвърлило властта от изпълнителната власт на законодателната.

Предложението на Мей е, разбира се, просто замитане. Тя е готова да се съгласи с удължаването на член 50, но само за краткосрочно удължаване, което правителството би трябвало да приложи, за да гарантира ратифицирането на споразумението с ЕС. Това не е непременно промяна на политиката ѝ.

Втори референдум

Опозиционният лидер Джеръми Корбин преследва различна стратегия. Самият той е привърженик на Brexit и спокойно наблюдава как Мей го изпълнява, а по-късно ще разкритикува Brexit, когато се стигне до срив на икономиката. Поддръжниците на ЕС в лейбъристката партия обаче се надяват на втори референдум, както беше решено на неотдавнашния конгрес на партията. Тъй като Корбин не се придържаше към тази линия, през миналата седмица девет депутати се отрекоха от него. За да предотврати опасно разцепление, Корбин трябваше да реагира.

В сряда той иска Парламентът да гласува предложение, което представлява версията му за мек Brexit с митнически съюз на ЕС. „Това е Brexit в полза на работните места, на правата на работниците, на икономиката, това са предложения, които могат да сработят и да бъдат договорени“, каза Корбин в парламента. Но се очаква предложението да бъде отхвърлено, тъй като понастоящем в парламента няма мнозинство за такъв Brexit.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!