Нови трудности за българите, кандидатстващи за статут на уседналост на Острова

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1463

Процедурата ще се провежда само онлайн, възможни са забавяния

TrafficNews
Българите, на които предстои да кандидатстват за статут на уседналост във Великобритания заради Брекзит, може да се сблъскат с някои трудности и забавяне на процедурата. Заради епидемията от коронавирус британското вътрешно министерство спира да приема документи по пощата, затваря центровете и телефонните линии за помо, предава “24 часа”.

Причината е, че трябва да се съобрази с препоръките на здравните власти повечето служители на министерството да работят у дома, за да избегнат заразяване. Хората могат да кандидатстват онлайн, но се признава, че ще има забавяне при обработка на документите. Въведените ограничения ще засегнат най-уязвимите европейски граждани, които не владеят добре английски език, не са компютърно грамотни или пък нямат достатъчно съвременен мобилен телефон, с който да си сканират документите за самоличност – задължително условие при кандидатстване.
До момента 166 200 българи са подали заявление за статут на уседналост, който им гарантира безпроблемно оставане във Великобритания, след като тя напусне окончателно ЕС догодина. Срокът да го направят е до 30 юни 2021 г. Само през февруари 9500 сънародници са кандидатствали за статут. От вътрешното министерство не съобщават кога ще възстановят нормалната си работа. Епидемията в страната се разраства и се увеличава броят на починалите. Сред тях вече има шестима здравни служители, включително 36-годишна медицинска сестра, майка на 3 деца.

Правителството е под сериозен обществен натиск да увеличи тестването сред медиците, за да опази живота им, а и на техните пациенти. Сега това се прави само при симптоми.

В четвъртък вечерта отново имаше масови аплодисменти за борещите се със заразата. В акцията се включиха звезди като Елтън Джон и Пол Маккартни.
trafficnews.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!