Нова суперлаборатория ще предпази Великобритания от следващата глобална пандемия “Болест Х”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
119

Смята се, че това е едно от най-големите съоръжения с висока степен на защита в Европа

След опустошението, причинено от COVID-19, учените са увеличили усилията си, за да спрат следващата голяма пандемия, която ще осакати Обединеното кралство.

Ключът към тяхната работа е нова суперлаборатория, разположена в секретната военна база Портън Даун. Смята се, че това е едно от най-големите съоръжения с висока степен на защита в Европа, в което могат да се тестват опасни живи вируси.

Разширена след COVID-19, тя подготвя прототипи на ваксини, които могат да бъдат адаптирани за следващата “болест Х” в рамките на 100 дни след откриването ѝ.
Дейм Джени Харис, ръководител на Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство, е открила центъра с предупреждението, че пандемии като COVID-19 вече са по-вероятни поради изменението на климата и нарастващото население на планетата. Според нея наблюдението на населението и бързото производство на ваксини могат да спрат бъдеща епидемия, преди да се стигне до необходимостта от блокиране на помещения.

“Казваме, че COVID-19 е събитие, което се случва веднъж на век, но не мисля, че някой от нас смята, че ще мине още един век, докато се появи друго. Ако не знаем каква е болестта Х, можем да се подготвим за няколко семейства вируси. Надяваме се, че ще бъдем по-добре подготвени, за да предотвратим нещо, което да прерасне в пандемия. Освен че ще надграждаме върху наследството от пандемията…, това ще бъде насочено към широк кръг други смъртоносни вируси и патогени, което ще помогне за осигуряване на здравето и просперитета на Обединеното кралство и за спасяване на човешки животи по света”, коментира Дейм Джени.

Учените от обекта Портън Даун, разположен на площ от 7000 хектара, са сред първите, които създават биологични оръжия през миналия век. Сега вниманието им е насочено към борбата с тероризма и защитата на Великобритания от инфекциозни болести. Базата е в челните редици на световната борба срещу COVID-19, като лабораториите ѝ бързо се разширяват, за да могат бързо да се тестват съществуващите ваксини върху нови варианти на вируса.

Тези функции са поети от UKHSA и са създадени като нов Център за разработване и оценка на ваксини на стойност 405 млн. паунда на територията на Министерството на отбраната. В сравнение с периода преди пандемията VDEC е позволил 30-кратно увеличаване на капацитета за изпитване на живи вируси в условия на висока изолация – нещо, с което много държави не разполагат. Сега той може да тества 3 000 нововъзникващи вируса и нови варианти седмично, което е значително увеличение в сравнение със само 100 седмично преди COVID-19.

В лабораториите, които биха могли да се използват и за тестване на агенти за биотероризъм, е забранено влизането. Те са притежание само на няколко десетки учени с разрешение за достъп до най-високо ниво на сигурност.

Повече от 200 водещи учени работят в обекта Портън Даун и провеждат пионерски изследвания в областта на ваксините и лечението. Техните цели включват нови варианти на COVID-19, птичи грип, маймунска едра шарка, туберкулоза и хантавирус – тежка инфекция, която може да се предаде от гризачи на хора.

Работи се и по ваксина срещу страховитата кримска хеморагична треска Конго, при която смъртността е 30%. В Испания и Турция са регистрирани огнища на заболяването, а според експерти в Ню Форест вече са открити кърлежи, съдържащи вируса. Те предупреждават, че изменението на климата може да ги пренесе масово във Великобритания.
VDEC се подготвя и за “болест Х” – термин, използван за описание на неизвестен засега патоген, който може да причини смъртта на милиони хора при бъдеща пандемия.

“Рискът от нови и нововъзникващи болести нараства. Знаем, че благодарение на научния напредък бихме могли да контролираме тези заплахи, преди да са оказали такова въздействие върху живота ни, каквото оказа COVID-19. Няма съмнение, че в недалечно бъдеще ще има нови инфекции и нови пандемии. В идеалния случай бихме могли да открием заплахите при източника им и да ги контролираме, преди да се разпространят”, заявява д-р Изабел Оливър, главен научен ръководител на UKHSA.

Преди появата на COVID-19 разработването на нова ваксина отнемаше средно 10 години. VDEC е приносът на Великобритания към глобалната мисия “100 дни”, стартирала през 2021 г. в рамките на британското председателство на Г-7, с цел внедряване на ефективна ваксина в рамките на 100 дни от идентифицирането на нова пандемична заплаха.

Заместник-директорът на лабораториите д-р Басам Халис заявява, че никое друго съоръжение не разполага със същия капацитет и експертен опит, базирани на едно място. “Ключовото нещо за готовността е колко много правим днес в мирно време. Идеята е да се подготвят прототипни възможности за ваксини, които да ни позволят да реагираме по-бързо”, казва той.

“Този нов център затвърждава глобалната позиция на Обединеното кралство като лидер в областта на готовността за пандемии, разработването на ваксини и научните открития. Стотици от водещите световни учени вече работят в центъра върху ваксини срещу потенциални глобални заплахи за здравето, за да защитят Обединеното кралство и да спасят живота на хората по света”, смята министърът на здравеопазването Стив Баркли.

Източник: Mirror
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!