Интерпол разби онлайн мрежа със сексуално насилие над деца, арестуван е българин

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
158

Операцията Narsil е продължила две години

Източник: IStock

При операция Narsil е разбита мрежа от уебсайтове, съдържащи материали с малтретиране на деца и предназначени да генерират печалби от реклама, съобщиха от МВР.

В хода на глобалните действия, ръководени от Интерпол, в България е задържан 34-годишен мъж и е закрит управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Операцията е продължила две години, а целта ѝ е изправяне пред правосъдието на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца.

В хода на съвместните действия страните членки са работили с базата данни Worst of List на Интерпол (IWOL) и са споделяли разузнавателни данни с оглед откриване на заподозрените и координиране на арестите.

В един от случаите брат и сестра, и двамата в началото на трийсетте си години, са арестувани в резултат на цифрови улики от IWOL и разузнавателни данни, предоставени от глобалната полицейска общност и насочващи следователите към заподозрените в Аржентина.

Българските правоохранителни органи, съвместно с прокуратурата, са идентифицирали и задържали 34-годишен, управлявал онлайн форум от 2020 г.

Полицията е закрила форума, за който се смята, че е улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

След ареста продължават действията за установяване на ползватели на форума.

В рамките на руския етап от операция Narsil полицейските власти са арестували двама 24-годишни за производство и онлайн разпространение на материали, изобразяващи сексуално насилие над непълнолетни.

С подкрепата на отдела за разследване към Департамента за вътрешна сигурност на САЩ, тайландската полиция е арестувала 45-годишен тайландски гражданин за притежание и онлайн разпространение на материали със сексуално малтретиране на деца.

Narsil е една от първите операции на Интерпол, фокусирана върху идентифицирането, локализирането и задържането на хора, получаващи рекламни приходи от посетители на уебсайтове, които се интересуват от разглеждане на съдържание със сексуално насилие над деца, уточняват от МВР.
vesti.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!