Нов скандал за манипулация на вота

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
136

Преглед на печата на 21 май"И печатите за вота се оказаха с надтираж", отразява "Сега". Това установи съвместно проучване на сайта "Отворен парламент" и Медиапул.


Печатите за секционните избирателни комисии (СИК) са с около 1500 повече от самите комисии, а тези за подвижните урни – с 900 над необходимото. Централната избирателна комисия обаче не е притеснена от този факт, тъй като в Изборния кодекс нямало изричен текст, който да казва какъв да е процентът в повече. Кабинетът остави “висящо” искането на РЗС за касиране на вота в Турция заради 51 784 невалидни бюлетина на наши сънародници в южната ни съседка. “Дума” резюмира: “Нов скандал за манипулация на вота”. Печатите в повече с около 2500 броя от необходимите за секционните избирателни комисии.

В интервю за “24 часа” омбудсманът на Републиката Константин Пенчев споделя: “Невинаги е добро да накараш хората да пререшат своя вот. Конституцията трябва да се допише, защото реално участниците в изборния процес нямат право на защита. Независимо от патовата ситуация в новия парламент политиците трябва да осъзнаят, че времената са други, че от тях се иска да намерят решения, а не да се карат и да защитават егото си. Песимист съм дали новият кабинет ще извърши болезнените реформи, които 23 г. не можем да направим – в здравеопазването, образованието и магистратурата”, подчерта омбудсманът.

“Труд” информира, че е наложена максимална глоба на от 2000 лв. на председателя на ДПС Лютви Местан за предизборна агитация на турски език в котленското село Ябланово, Сливенска област. ”  Няма пълно щастие с мандатите”, е изводът на проф. Михаил Константинов, споделен пред изданието. На въпроса: “Колко ще изкара новият парламент, чиято работа започва от днес?”, Румяна Коларова, политолог, смята, че вот наесен, ще е лош тест за нас.

Юрий Асланов, социолог, предвижда, че правителствата може да са повече от едно. Кънчо Стойчев, социолог, предполага, че това Народно събрание може да се окаже стабилно, а Антоний Гълъбов, социолог, вижда допирни точки в програмите на ГЕРБ и ДПС.

“Искането за касиране на вота е действие, което няма прецедент в ЕС”, цитира тезата на проф. Паскал Перино, ръководител на Центъра за изучаване на френския политически живот (CEVIPOF), “Телеграф”. “Десни гласуваха за БСП, за да изгонят ГЕРБ. Много неприятен дъх ще се разнесе от коридорите наМВР”, твърди социологът Кънчо Стойчев пред изданието.

“Сега” информира: “Плевнелиев внезапно отложи даването на ордени, утвърдени от Първанов”. “България ще продължи стриктно да прилага разпоредбите на европейското законодателство”, увери президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на Съда на Европейския съюз. По време на посещението си у нас делегацията ще се срещне с членовете на Конституционния съд и ще изнесе лекция пред студенти от СУ “Св. Климент Охридски”. Президентът Росен Плевнелиев отложи внезапно в последния момент насроченото за 20 май награждаване на деветима дейци на науката, културата и изкуството по повод 24 май. Седем от тях са получили указ за награждаването си от предшественика на Плевнелиев – Георги Първанов, в различни години. Само указите на проф. Михаил Неделчев и кинодокументалиста Адела Пеева са от 2012 г. Утвърждаването на останалите е станало между 2006-2011 г.

Анализът на изданието разсъждава върху казуса: “Цветанов – политическият труп, който се извинява”. Хората, които до вчера трепереха от бившия вицепремиер, днес му размахват пръст, а самият той падна в капана на собствените си методи. Кандидатът за премиер на левицата Пламен Орешарски официално представи своите икономически и обществени приоритети вчера, пише “Дума”. На пленум на БСП той обяви, че сред приоритетите на бъдещия премиер са: борба с битовата престъпност, възможността за по-евтини и бързи административни услуги за малкия и среден бизнес, като особен акцент в тази програма ще има стартиращият бизнес. За да може да се спре състоянието на свободно падане на публичните финанси и стопанството, Орешарски се обяви за силно присъствие на държавата в икономиката. Кандидатът на левицата обърна специално внимание на енергетиката и пое ангажимент за финансово подпомагане на семействата с първокласници, както и на майките.

“24 часа” обръща внимание но плана “Орешарски” в частта му, която заявява като неотложен приоритет борбата с битовата престъпност – кражби и обири и мерките за орязване на достъпа на офшорки до държавни и общински поръчки. Червеният пленум вчера гласува подкрепа за кандидатурата му за премиер, ако мандатът за съставяне на кабинет стигне до БСП. Кандидатът-премиерът не спомена нищо разкриването на 250 хил. нови работни места, което бе ангажимент от предизборната кампания. Без конкретни измерения остават и изговорените обещания, засягащи доходите на българите. Остава ангажиментът, че ще бъде върнато швейцарското правило при пенсиите, което позволява автоматичното им вдигане в зависимост от инфлацията. Ежедневникът предвижда двубой между Михаил Миков и Цецка Цачева, които ще бъдат номинирани за председател на Народното събрание при тържественото му откриване днес.

Това ще е и първото гласуване, което ще очертае двата лагера в новия парламент. Очаква се още при него ГЕРБ да остане в пълна изолация. Георги Кадиев е втрещил участниците на пленумас идеята си БСП да отстъпи председателския пост на ГЕРБ, защото той бил само представителен. ДПС подкрепя Миков за председател на парламента, като предлага Бисеров за заместник. Сигурно е, че от “Атака” няма да подкрепят Цецка Цачева.
“Труд” намира свои акценти в плана “Орешарски” – това, че ще има разчетен план за действие месец за месец. За изпълнението на задачите си бъдещото правителство ще се отчита както пред депутатите, така и пред обществото. Парламентарната група на ДПС ще има 7 ръководители.
Ежедневникът цитира новия и. д. градски прокурор на София Евгени Диков, който заяви: “Естествено, че ще внимавам на кого ходя на гости и какъв език използвам.” Междувременно вчера петима от членовете на ВСС са внесли предложение срещу Кокинов да бъде образувано дисциплинарно производство заради записания разговор.

“Телеграф” анонсира на първа страница: “Цветанов се заканва да закрива медии, нарушили мълчанието в деня за размисъл”. Той и Фидосова притискат членове на Конституционния съд. “Лекари искат съд за Цветанов”, пише “Преса”. Настояват главният прокурор да разследва скандала с “бебето във фризера”.

“Научният фонд обявява ново класиране на проектите от опорочения при ГЕРБ конкурс”, цитира думите на новия управител на фонда акад. Владимир Овчаров “Дума”. Всички, кандидатствали в конкурса, трябва да заявят, че ще участват в новото класиране, без да е необходимо да подават новидокументи. През три комисии са били проверени повторно всички класирани проекти в сесията за 2012 г., която с раздаването на пари на фирми и приближени до предишните шефове на фонда изкара на улицата учените и доведе до отстраняването на министър Сергей Игнатов от кабинета “Борисов”. Според акад. Овчаров при над 30 от класираните общо 95 проекта има нарушения. Фондът ще докаже нарушенията на регламент 800 на ЕС за допустимите държавни помощи и ще съди неправомерно взелите пари, за да ги върнат. Което обаче е сложен и дълъг процес.

“Схема за подсказване обещава петица на матурата срещу 150 лв.”, съобщава “Сега”. Това е тазгодишната оферта към столичните абитуриенти, които днес се явяват на задължителния зрелостен изпит по български език и литература. Схемата за подсказване предвижда верните отговори на теста да се диктуват на ученика през слушалка, разказаха дванадесетокласници. Тестът по български език и литература е от 40 въпроса, последната задача е създаване на аргументативен текст. За въпросите максималният резултат е 70 точки, а за есето – 30. Според скалата за оценяване от минали години от 59 до 76.5 точки отговарят на оценка “много добър” 4.50 – 5.49. Шестица се пише за получени от 95 до 100 т.

“Блъф с матурите”, съобщава “Стандарт”. Три теми се завъртяха в нета ден преди изпита – “Тиха победа” на Дебелянов, “Цветарка” на Смирненски и “Песента на човека” на Яворов. “Това са сред най-нежеланите от учениците теми. Вероятно някой търси начин те да отпаднат, защото сега от министерството няма да посмеят да ги включат в избора”, коментират учители.
“Над 60 хиляди на матурата по български език днес”, цитира данни от просветното министерство “Новинар”. Зрелостниците ще бъдат стриктно проверявани за техника, с която евентуално могат да препишат или да им бъде подсказвано. Във всяка стая, в която се провеждат матурите, ще има инсталирана камера.

Училищна ограда с течащ по нея ток уби на място 10-годишно момче в село Копривлен край Гоце Делчев в неделя вечерта. По чудо не са пострадали останалите деца, които по това време са играели футбол в двора на учебното заведение. Причината за смъртта на Ангел Капсъзов е скъсан електрически проводник, който се опирал в заграждението. Престъпната небрежност постави в конфликт кмета на селото, директора на училището и доставчика ЧЕЗ по въпроса кой е виновен за случая. Кметът Иван Димчев заяви, че още на 22 април е подаден сигнал към ЧЕЗ, но повредата така и не била отстранена. Директорът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов, до когото са подадени докладите от училищните власти в Копривлен, разказа, че директорката на гимназията нееднократно е сигнализирала ЧЕЗ за опасни кабели край детската площадка в училищния двор. Директорката на училището Лазарина Янева потвърди, че лично е предупредила преди месец и половина електроразпределителното дружество за проблема. Никой от чиновниците не можа да обясни защо не са взети мерки за обезопасяване на смъртоносната ограда и защо търпеливо са чакали, вместо да алармират всички възможни институции, включително полицията, коментира “Сега”.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!