Нов борсов “антирекорд” – 1900 лв. оборот за първия половин час на сесията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
849

За пореден ден мудната търговия на Българска фондова борса (БФБ) беше доминирана от договорени сделки с акции само на едно дружество.

В днешната сесия това беше производителят на транспортни ленти “Каучук”. Книжата на компанията, които загубиха 2.78% от пазарната си цена, бяха изтъргувани за общо 630 хил. лв. Те съставиха и почти целия обем на неофициалния фондов пазар, затваряйки на последна цена от 88.90 лв. за лот.

От индексите на БФБ единствено SOFIX успя да добие зелен цвят след минимално покачване. Крайната му стойност беше 358.83 пункта. Широкият измерител BG 40 и имотният BG REIT загубиха по пункт до съответно 102.98 и 38.65, а BG TR30, следящ компаниите с голяма капитализация, отстъпи леко до 272.60.

Слабата търговия допълниха изтъргуваните сини чипове за едва 150 хил. лв. Една трета от оборота на неофициалния пазар се дължеше на сделките с книжата на “Софарма”, които добавиха половин процент към стойността си и затвориха на 3.8 лв. за лот.

“Борсите са отражение на икономиката”, каза пред “Дневник” Апостол Апостолов от “TBI”. Според него слабият икономически ръст на страната не може да привлече чужди инвеститори. “Когато имахме 6-7% икономически ръст, борсата имаше голям оборот”, коментира той.

Като доказателство за слабата търговия той посочи оборота от 1900 лв. за първия половин час след отварянето на БФБ тази сутрин, а в продължение на 22 минути не е имало нито една сделка, което той определи като “антирекорд”.

Причини отново са липсата на интерес и слабият сезон. “Реална търговия няма”, тъй като единичните сделки не могат да се нарекат такава, коментира още Апостолов. За да се засили търговията, компаниите трябва да покажат отчети, които да са не само положителни, но и да компенсират миналогодишните загуби.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!