Нощните клубове във Великобритания се опасяват, че няма да оцелеят заради COVID-19

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
353

Gettyimages (архив)
В някогашна вестникарска печатница в Лондон, превърната в нощен клуб, скитаща градска лисица замени множеството танцуващи, прогонени от пандемията от коронавирус, пише Франс прес.
Шест месеца след като COVID-19 угаси светлините и музиката в лондонския клуб Принтуъркс (Printworks) и в други подобни заведения във Великобритания все още не се знае кога ще отворят отново.

Британското правителство обяви в петък, че може да се стигне до второ въвеждане на строги ограничителни мерки в страната, тъй като броят на новите случаи на заразени с коронавирус отново расте. Великобритания е най-сериозно засегната страна в Европа от пандемия с близо 42 000 починали от вируса. Същевременно новите случаи достигат равнища, каквито не е имало от април, като някои ги обясняват с незаконни партита.

Борим се за оцеляване, каза Симеон Алдред, един от основателите на Принтуъркс, нощния клуб, който само допреди няколко месеца посрещаше по 5000 души на вечер.

Алдред не е сигурен дали той и бизнес партньорът му Брадли Томсън ще трябва да освободят персонала, наброяващ 400 души, или ще трябва да планират отваряне, вероятно в началото на идната година.
Харчим собствените си парични ресурси. Няма да е точно както преди, но мисля, че хората все още искат да бъдат заедно, да хапват заедно, да се молят заедно и да танцуват заедно, допълни Алдред.

Питър Маркс, главен изпълнителен директор на Делтик (Deltics), една от най-големите групи нощни клубове с 53 заведения, се опасява от фалит.

Бяхме една много успешна, здрава компания, а сме поставени на колене, казва той и допълва, че затварянето все още струва на компанията милиони британски лири за наеми и други постоянни разходи.

Според асоциацията на сектора за нощни развлекателни дейности и заведения британските нощни клубове наред с баровете, кръчмите и театрите генерират 66 милиарда британски лири (71 милиарда евро) годишно и дават работа на около 1,3 милиона души.

Макар британското правителство да плаща голяма част от заплатите на милиони работници през пандемията, схемата му за принудителни отпуски трябва да приключи през октомври, като анализаторите прогнозират по тази причина скок на безработицата.

Знаем, че моментът е изключително труден за нощните клубове, но засега те трябва да останат затворени в съответствие с научно базираните съвети за контрол на вируса, се посочва в съобщение на правителството.

Макар и да признава рисковете, Маркс вярва, че клубовете могат да отворят отново.

Не искаме да предизвикваме рязък ръст на случаите на коронавирус, но сме на мнение, че можем да отворим отново със съответните санитарни мерки за намаляване на рисковете, каза той.

Не само Великобритания е затворила нощните заведения. Популярният берлински техно клуб “Бергхайн” отвори отново врати, но сега представя звукова инсталация.

Във Великобритания за хора като музикалната продуцентка и композиторка, диджейката Набихах Икбал, пандемията имаше катастрофални последици. Миналата седмица тя е имала участие в бар за първи път от март, но се опасява, че завръщането й може да е краткотрайно предвид новия скок на броя на заразените във Великобритания.
novini.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!