“Ние сме като пленници” – животът в британските карантинни хотели

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
520

Мохамед Нур го чака 10-дневна карантина заради COVID-19 в хотелска стая край лондонското летище “Хийтроу”, след като полетът му е закъснял и междувременно са влезли в сила новите мерки на граничен контрол.

“Нямам книга. Нямам Коран. Нямам нищо”, казва по телефона 55-годишният мюсюлманин след пристигането си в понеделник, ден по-късно от планираното, и разбрал, че трябва да плати 1750 лири (2400 долара).

В друг хотел наблизо 61-годишната Соул, която не пожела да се представи и с фамилното си име, казва, че прекалено късно е осъзнала, че новите правила ще влязат в сила, преди тя да се върне от посещение при приятели в Чили. “Ние сме като пленници в тези стаи”, казва тя.

Великобритания твърди, че мерките, които са в сила от понеделник, се необходими за защита на правителствената програма за ваксинация срещу COVID-19 и новите щамове на коронавируса.

Тези, които се връщат от 33 “високорискови” държави, откъдето Великобритания не приема пътници, трябва да платят 1750 лири за десетдневен престой в хотел за карантинирани. След като бъдат транспортирани с автобус до наетите от правителството хотели, те трябва да прекарват повечето време в стаите си, където им се доставя храната.

Нур, който е шофьор на пощенска кола, е бил в Сомалия след смъртта на брат си и се чувства като наказан, че е отишъл да се грижи за майка си. Той е прекарал четири часа на летището в спорове и казва, че няма да плати. “Семейството ми ме чакаше навън, пред летището, а не можех да ги видя. Моят 11-годишен син ме чакаше”, казва той.

Соул възнамерява да прекара времето си в разговори с приятели, гледане на телевизия, онлайн курсове и йога. Тя също се чувства наказана, че е отишла на почивка след стресираща година на работа в болница, където се е грижела за пациенти с COVID-19.

“Защо се случи това? Новият вариант е в Южна Африка и ще се разпространи навсякъде”, казва тя. /БТА
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!