Не признаха тестовете за COVID-19 на две българки, пристигнали от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
429

Скандал на летището – след полет от Лондон до София властите у нас не признаха тестовете на две българки, направени на Острова. Така жените трябва да останат под 10-дневна карантина докато не си направят нов тест у нас, предаде БНТ.
Причината е, че никъде в бланките, които носят от Великобритания, не пише, че тестът е PCR.

Мария и Геновева пристигат от Лондон. Самолетът бил от големите и пълен. С кацането на българска земя им съобщили: “Да не стават от местата си, за да ги извозят на групички.

“Стояхме около час, докато ни извозят всичките – групичка по групичка. Когато пристигаме вече на летището, слизаме от автобуса, оказва се същият хаос, всичките хора пак на едно място”, казва Мария Денкова пред националната телевизия.

Започнала проверката за PCR тестове. Мария, която вече е прекарала коронавирус, си направила тест в Лондон в държавна, а не в частна лаборатория.

“Държавната лаборатория е безплатно. Частната лаборатория започва от 100 паунда”, каза Мария. Тя показала отрицателния резултат от своя тест на телефона. “Направен ми е 48 часа преди пътуване – чакала съм повече от 24 часа да ми излезе резултатът. Това е номерчето, там не се работи с химикалче и листче. Там е всичко онлайн и с телефона. С този безплатен държавен PCR тест ми казват, че е невалиден”, каза Мария Денкова.

“Трябва да бъдат изписани имената на лицето, че тестът, който е извършен, да бъде по метода на PCR, датата на извършването и още няколко паспортни данни, които тук не се съдържат. Нямаме изискване дали ще бъде платен или безплатен теста. Имаме изискване като държава за метода”, коментира д-р Ирина Гайтаневска – началник отдел Епидемиология и контрол на заразните болести.

Ключовата дума е PCR – няма я и в есемеса на Мария. За РЗИ това не е първият подобен казус с държаната лаборатория във Великобритания. Затова през здравното министерство запитали британското посолство.

“От Британското посолство ни е дадено становище, че не всички тестове, извършвани в тази лаборатория, са по метода на PCR, тоест ние няма как да знаем, ако изрично не е упоменато в лабораторния резултат, че е PCR”, каза д-р Ирина Гайтаневска – началник отдел Епидемиология и контрол на заразните болести. Мария и Геновева остават под карантина. А утре ще си правят нови тестове, на които ще я има – думата PCR.
NOVINI.BG

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!