Наводненията в Пакистан – най-голямата криза в историята на ООН

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
312

Вследствие на наводненията в Пакистан са засегнати повече хора,

отколкото при цунамито в Югоизточна Азия и последните земетресения в Кашмир и Хаити взети заедно, предаде електронното издание на британския вестник „Телеграф“.

Въпреки че потвърдените до момента 1600 жертви в Пакистан са значително по-малко от 610 000 убити в споменатите бедствия, почти 14 млн. души са претърпели загуби, които изискват помощ.

„Това е по-голяма катастрофа от цунамито, земетресението в Пакистан през 2005 и земетресението в Хаити“, каза говорителят на службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси Маурицио Джулиано.

Зоната на наводненията се простира от долината Суат на север, където 600 000 души се нуждаят от помощ, до провинция Синд на юг. Северозападната гранична провинция на Пакистан е погълната от реки. Един милион души от общо 1.7 млн от населението й са засегнати от бедствието. „Резултатът от това ще бъде силно дестабилизиращ“, коментира Ариф Джабар Кан, управляващ местния клон на хуманитарната организация Оксфам.

Милиарди долари ще са необходими да се възстановят засегнатите райони, но западните държави са обещали само няколко десетки милиона.

Пакистанското правителство е успяло да раздаде 10 000 пакета с храна през последните 10 дни от наводненията, но те могат да нахранят само 80 000 души. Правителството признава, че не може да се справи с катастрофата и определя международните отзиви за хладни.

Разярени оцелели атакуваха представители на правителството в засегнатите региони.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!