НАТО има само 5% от необходимите въздушни защити за източния фланг

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
36

Според вътрешни оценки на НАТО, Европа разполага с едва част от въздушните съоръжения, необходими за защита на източния фланг. Войната на Русия срещу Украйна подчерта важността на въздушната защита, като Киев настоява за допълнителни системи и ракети за защита срещу ежедневните бомбардировки.

Миналата година, конфиденциални планове показват, че страните от НАТО могат да предоставят по-малко от 5% от нужните въздушни защити за защита на централна и източна Европа от пълномащабна атака. Един старши дипломат от НАТО призна, че текущите възможности за защита от ракети и въздушни удари са недостатъчни за защита на Източна Европа от инвазия.

Министрите на външните работи на НАТО ще се съберат в Прага, за да подготвят срещата на върха във Вашингтон през юли, където ще се обсъжда засилването на европейската отбрана. Някои европейски лидери и военни официални лица смятат, че Русия може да бъде в състояние да атакува страна-членка на НАТО до края на десетилетието.

Преглед на отбраната в Обединеното кралство миналата година определи необходимостта от защитата срещу въздушни атаки като “най-остра за последните 30 години”. Русия използва интензивно ракети, дронове и разрушителни “плъзгащи се бомби” от съветско време в Украйна, което повиши необходимостта от засилване на разходите за отбрана.

В последните месеци, европейските членки на НАТО не успяха да предоставят допълнително въздушно оборудване на Украйна, което подчертава ограниченията на наличните запаси. В отговор, Германия стартира инициативата Sky Shield за разработване на съвместна система за въздушна защита с над дузина други държави от ЕС, използвайки технологии от САЩ и Израел. Въпреки това, Франция публично критикува предложението и предложи алтернативна концепция, подкрепена от по-малък брой съюзници.

Миналата седмица, Полша и Гърция призоваха Европейската комисия да помогне за разработването и финансирането на общоевропейска система за въздушна защита. Председателят на комисията Урсула фон дер Лайен изрази подкрепа за това.

Пълната интеграция на различните европейски системи за въздушна защита може да помогне за компенсиране на недостига чрез създаване на плътна мрежа от сензори и прехващачи в цяла Европа.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!