Наши граничари в охраната на Гърция

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
628

11 български граничари се включват в охраната на шенгенската граница между Гърция и Турция. Там вече започна разполагането на 175 гранични експерти от Европейския съюз, съобщи europe.bg.

Операцията е първа по рода си. Тя беше поискана от Атина с цел пресичане на нелегалната имиграция. Мисията се ръководи от Европейската агенция за контрол на външните граници на Съюза Фронтекс.
Международните екипи в Гърция за бързо реагиране по границата (Ребит) ще влязат в действие още днес. Съставът е от 24 държави-членки на Евросъюза и асоциирани държави от Шенгенското пространство. Полицаите разполагат с оръжие, но могат да го използват единствено при самозащита. Те ще действат единствено в присъствието на представител на гръцката държава и при стриктно спазване на международното право.
Повече от две трети от близо 41 хиляди нарушители, засечени по границите на Евросъюза през първата половина на 2010, са проникнали през Гърция, главно от Турция. Един от главните пунктове е при река Марица, наричана в Гърция Еврос. Това са предимно икономически бежанци, жертви на трафик на хора.
Проблемите на Атина застрашават разширяването на Шенгенското пространство, отбелязва Файненшъл Таймс. Засега то не включва Обединеното кралство, Ирландия, България и Румъния, както и Швейцария, Норвегия и Исландия.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!