Нападенията с киселина струват на Великобритания 60 милиона паунда годишно

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
89

Според данните всяко нападение струва на британската държава 63 000 паунда
Снимка: Ройтерс

Нападенията с киселина струват на Великобритания 60 милиона паунда (80 милиона долара) на година. Това е заключението на експерти, според които тези атаки, често пъти насочени срещу момичета и жени, са се увеличили над три пъти от 2014 г. до сега.

Публикуваният в понеделник експертен анализ на благотворителната организация „Международен тръст на оцелелите от нападения с киселина“ е първият опит да се даде оценка на икономическото въздействие на атаките с киселини във Великобритания.

Британските власти се опитват да разработят нови мерки за борба с този род престъпления.

През изминалата година има сигнали за почти 950 нападения с киселина, посочва благотворителната организация. Според нейни данни и на икономически анализатори всяко нападение струва на държавата 63 000 паунда. За периода 2015 г. – 2020 г. се прогнозира, че тези форми на насилие ще струват общо около 345 милиона паунда.
В сумата се включват разходите за медицински грижи, в това число оказването на медицинска помощ и психологическа подкрепа, разходите на полицията по разследване на нападението, както и разходите на съдебната и наказателната система. В сумата се включват и понесените от жертвите финансови загуби, дължащи се на намалена продуктивност и на период в болнични.

Следващата седмица ръководителят на „Международния тръст на жертвите на нападения с киселина“ Джаф Шах ще говори пред британския парламент. Днес той изрази надежда, че подобни анализи ще бъдат направени и в други страни по света, за да бъдат убедени правителствата да инвестират повече в борбата с този род престъпления.

По света три четвърти от атаките с киселина са насочени към момичета и жени, като често пъти извършителите са отблъснати ухажори или ревниви партньори. Във Великобритания картината е по-различна. В Лондон има повишаване на атаките с киселина, свързани с грабежи и насилие от страна на престъпни банди. Извън Лондон над половината от жертвите на този род нападения са жени.

Неотдавна британското правителство внесе в парламента нов проект на закон за нападателните оръжия. В него ще се забранява продажбата на корозивни продукти на лица под 18 години и ще се обяви за престъпление притежанието на корозивна субстанция на обществено място без притежателят й да има основателна причина да я носи със себе си.

(БТА)

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!