Най-голямото изпитание за Борис Джонсън, което доведе до оставката на Мей

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
166

Прокарването на евентуална сделка за Brexit в британския парламент може да се окаже (отново) най-трудната част от излизането на Великобритания от ЕС

.
Снимка: Ройтерс

Ако британският премиер Борис Джонсън успее да договори сделка за начина, по който Великобритания ще се раздели с Европейския съюз (ЕС), остава въпросът дали той ще може да я прокара и в парламента. Според Джонсън липсата на публичен отзвук вероятно е положителна, пише Bloomberg TV Bulgaria.
Преговорите на Тереза Мей, предшественикът на Джонсън, с блока течаха на фона на гневни предупреждения от членовете на парламента и нейната Консервативна партия. Голяма част от тях, включително и Джонсън, бяха решени да не подкрепят сделката на Мей, още преди реално да съществува такава.

В петък обаче нямаше предупредителни сигнали, излъчвани по новинарските канали, липсваха и демонстрации по Даунинг Стрийт.

За най-твърдите поддръжници на Brexit в Консервативната партия калкулациите се промениха

Има 28 консервативни депутати, които отдавна отказват да гласуват в подкрепа на каквото и да е споразумение за Brexit.

До преди месец тези тори все още обещаваха, че ще гласуват против всяко споразумение, което не одобрят, вярвайки, че алтернативата ще е напускане на ЕС без сделка на 31 октомври – изход, които някои от тях търсят. Приемането на закон обаче, с който да се забрани “твърдия” Brexit, ги накара да преосмислят доколко идеята е реалистична.

Заплахата от отлагане

Едно от основните опасения на поддръжниците на Brexit е, че вместо процесът да протече този месец, той може да бъде отложен. Това потенциално може да доведе до предсрочни парламентарни избори, на които партия Brexit на Найджъл Фараж да отнеме властта от консерваторите, а подобен развой да доведе до нов референдум за Brexit.

Въпросът пред тези тори сега е дали Brexit по начин, който не харесват е по-добра идея от липсата на Brexit като цяло.

Пред същия въпрос е изправена и Демократичната юнионистка партия на Северна Ирландия. Нейните членове за момента също остават тихи. Джонсън вече разговаря с лидера на DUP Арлен Фостър, за да го държи информиран.

Фостър публикува уклончиво изявление в петък, чрез което стана ясно, че партията не е взела твърдо решение. Ако Джонсън успее да ги запази като поддръжници, подкрепата на искащите „твърд“ Brexit тори ще му бъде гарантирана.

Пълния текст на публикацията може да прочетете на страницата на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!