Най-богатите британски купувачи на имоти получават най-ниските лихви в историята

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
249

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от седем години през май

Снимка: Bloomberg LP

Британските ипотечни кредитори прибавят още гориво към силно растящия имотен пазар, пише Bloomberg.

Лихвата по заемните средства за купувач с голяма първоначална вноска е намаляла до 1,2% в края на май, под равнището на инфлацията и най-ниското ниво, откакто Английската централна банка започна да публикува данни през 2012 г. Това важи за купувачи с първоначална вноска, равняваща се на 40% от стойността на имота, които теглят двегодишен кредит с фиксирана лихва.

Купувачите се втурнаха да придобиват жилища извън Лондон в момент, когато пандемията води до преоценка на приоритетите. Много от тях имат големи суми в брой за жилищата си, което им позволява да се възползват от най-добрите сделки за ипотечен кредит и да плащат за по-големи имоти с повече външни площи. Временното намаляване на гербовия налог при покупките на жилища също засилва конкуренцията.

„Повечето хора се стремят да се установят в не толкова градски райони, като това предпочитание е особено изразено при по-възрастните хора“, коментира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Отделни данни сочат, че цените на жилищата във Великобритания са нараснали с най-бързия си темп от близо седем години, тъй  като потребителите са отключили натрупаните си спестявания, за да се сдобият с повече площи след блокадите заради коронавируса, показаха данни на Halifax Building Society.

Цените са се покачили с 1,3% през май, с което годишният темп на растежа е достигнал 9,5%, съобщи ипотечния кредитор в понеделник. Така средната цена на жилищата във Великобритания достига 261 743 паунда (369 895 долара).

Данните потвърждават заключенията на Nationwide Building Society, които също показаха най-силен ръст на цените от 2014 г. насам. Пазарът се възползва от временното данъчно облекчение за покупките на жилища, натрупаните спестявания от потребителите и увереността във възстановяването от вируса.

„Макар че тези ефекти ще са временни, настоящата сила на жилищните цени показва и по-дълбока и дълготрайна промяна в момент, когато предпочитанията на купувачите се изместват към нов, постпандемичен начин на живот, както показват търсенето на по-големи имоти с повече площ и нарасналото желание за заделяне на по-голяма част от доходите за жилища“, коментира директорът на Halifax Ръсел Гали.

Цените на жилищата в Лондон обаче растат по-бавно от тези в останалата част на страната.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Десислава Попова
Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!