Надеждите за намаление на лихвите в Обединеното кралство намаляват след по-малък от очакваното спад на инфлацията

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
92

Ръстът на потребителските цени от 2.3% надмина прогнозите

Инфлацията в Обединеното кралство спадна по-малко от очакваното до 2.3% през април, което намали надеждите, че Банката на Англия (BoE) ще намали лихвените проценти следващия месец. Годишното увеличение на индекса на потребителските цени беше по-високо от прогнозата на BoE и икономистите, анкетирани от Reuters, които очакваха 2.1%. Инфлацията в сектора на услугите също значително надмина очакванията.

Според данните на Националната статистическа служба (ONS), инфлацията достигна близо до целевото ниво на BoE от 2% за първи път от средата на 2021 г., което бе приветствано от премиера Риши Сунак като “значителен момент за икономиката”. Въпреки това, икономистите отбелязаха продължаващи ценови натиски, което намалява вероятността за намаление на лихвените проценти на заседанието на BoE на 20 юни.

“Днешните данни бяха удар за BoE и премиера,” заяви Пол Дейлс, икономист в Capital Economics. Той добави, че инфлацията се оказва “по-упорита от очакваното”, което прави намалението на лихвите през юни малко вероятно.

Пазарите реагираха, като се оттеглиха от залозите за намаление на лихвите, като търговците сега виждат само 45% вероятност за намаление до август. Двугодишните държавни облигации се повишиха значително, а паундът поскъпна спрямо долара след публикуването на данните от ONS.

Сунак и канцлерът Джереми Хънт се надяват да променят икономическия дебат в Обединеното кралство преди изборите, като акцентират върху връщането към “нормални” нива на инфлация. Хънт описа икономиката като преживяваща “меко кацане”, но призна трудностите, пред които са изправени избирателите поради последните икономически шокове.

Въпреки надеждите за намаление на лихвите, Яел Селфин, главен икономист в KPMG UK, предупреди, че данните може да не са достатъчни, за да убедят по-предпазливите политици на BoE, особено при високи нива на растеж на заплатите и силен икономически импулс.

BoE очакваше рязък спад на инфлацията поради намалението на регулаторния таван на сметките за енергия на домакинствата и облекчаването на цените на храните. Въпреки това, са необходими по-широки доказателства за намаляване на ценовите натиски, преди да бъдат намалени лихвите. Базисната инфлация, изключваща волатилните цени на храните и горивата, спадна до 3.9%, все още над прогнозата.

Заместник-канцлерът Рейчъл Рийвс критикува правителството, заявявайки, че семействата са по-зле след 14 години консервативно управление. Допълнително към проблемите на правителството, отделни данни показаха, че държавният дълг на Обединеното кралство е по-голям от очакваното през април.

www.budilnik.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!