Надежда за “Rogue One: История от Междузвездни войни”Гарет Едуардс създава нов и различен епизод от космическата сага

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
120

 

След като обвиниха Джей Джей Ейбрамс, че неговият “Междузвездни войни: Силата се пробужда” е заснет ретро и твърде заимства от класическите епизоди на космическата сага, то в “Rogue One: История от Междузвездни войни” режисьорът Гарет Едуардс (“Годзила”) ни отдалечава от познатите сюжети и същевременно включва цял арсенал от красиви и запомнящи се спецефекти, за които са били похарчени около $200 милиона.
Действието ни връща преди събитията от “Междузвездни войни: Нова надежда” и разказва историята на напълно нови герои, които ги обединява целта да откраднат плановете за смъртоносно оръжие, унищожаващо цели планети. Този път няма да има джедаи. Лазерните мечове също са кът, а вниманието е насочено към обикновените същества в Галактиката, опитващи се да оцелеят сред мизерия и подтисничество.
Едуардс не снима жизнерадостна приключенска история, а пресъздава мрачен сюжет, в който акцентът е върху бунтовниците, които са по-разделени от всякога, въпреки че имат обща цел – да спрат диктатурата на Империята. Всяка група е създадена от радикални индивидуалисти, които пестят доверието си към останалите. И въз основа на това съперничество и тайни мисии, всеки напада и бива атакуван.
Главното ядро, което движи сюжета се състои от Джин Ерсо (Фелисити Джоунс) дъщеря на един от учените, измислил смъртоносното оръжие за Империята (Мадс Микелсен) и капитан от отряда на едни от бунтовниците Касиян Андор (Диего Луна). Робот K-2SO (Алън Тудик), дезертьор-пилот (Риз Ахмед) и сляп монах (Дони Йен), убеден, че Силата е в него и владеещ Силата на меча в компанията на своя помощник, въоръжен с мощна картечница също са част от колоритния екип.
Акцентът пада върху бойните сцени, които се редуват между открития космос и няколко планети. Режисьорът миксира жанрово продукцията като от една страна включва красиво визуализирани мащабни сцени, достойни за военна драма. Друг път се открояват персонажи със самурайски заложби или тематично за една предистория се разхождат гигантски железни динозаври-роботи, превърнати в мощни оръдия. Често в екшън епизодите се прокрадва и по някоя реплика с фин хумор.
Сред другите бунтовници ще видим и Соу Герара (Форест Уитакър), дишащ тежко и инхалиращ съзнанието си със сложна машина. Основният злодей във филма пък е Орсон Креник (Бен Менделсон), победен от амбициозните си планове да се докаже пред Империята, но и с доста застрашен пост от страна на други главнокомандващи.
Гаред Едуардс създава различен епизод от Галактиката, като разширява полето на изява. Прави реверанс и към старите епизоди, но с твърде краткото появяване на Принцеса Лея и Дарт Вейдър, за да обяви, че космосът е достатъчно широк и отворен за още запомнящи се персонажи.
А фокусът от “Силата е в нас” е прехвърлена към друга запомняща се идея, която гласи, че в основата на всеки бунт стои надеждата.
“Rogue One: История от Междузвездни войни” е от 16 декември в кината.

По публикацията работи: Петя Славова

dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!