Над половината от наемателите в частния сектор на Острова нямат спестявания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
267

38% от анкетираните заявили, че няма да се чувстват сигурни финансово, ако домакинството им изгуби основния си доход
Жена минава покрай агенция за жилища под наем в Манчестър.Снимка: Архив Ройтерс
Около 39% от наемателите в частния сектор във Великобритания могат да останат без дом или да не знаят къде да отидат, ако не са в състояние да платят наема си неочаквано, показва изследване на инвестиционната и пенсионна компания Scottish Widows, цитирано от онлайн изданието propertywire.com.
Около 51% се опасяват, че няма да могат да платят наема си, тъй като не разполагат със спестявания, само 4% имат застраховка „Критични болести“, а едва 22% имат застраховка „Живот“.
Наемателите разполагат със средни спестявания от 9260 паунда (10 600 евро) спрямо 21 152 паунда (24 200 евро) за притежателите на ипотеки. Това означава, че те са изложени на риск да останат без дом, тъй като нямат финансова сигурност, отбелязват авторите на доклада.
Около 38% от анкетираните заявили, че няма да се чувстват сигурни финансово, ако домакинството им изгуби основния си доход, докато 24 на сто признали, че никога не са мислели какво ще правят, ако се разболеят или не могат да си позволят да си платят наема.
От участниците в допитването, които все пак са мислели за тези възможности, 44% заявили, че ще поискат от родителите си да поемат плащанията им, а 41% биха се върнали в дома на родителите си.
Когато били запитани как биха се справили, ако те или родителите им не са в състояние да работят шест месеца, 33% заявили, че ще посегнат към спестяванията си, а 31% ще разчитат на държавни помощи.
Макар че много от наемателите допускат, че ще получат социални помощи, трудовите реформи ограничават броя на хората, които могат да разчитат, че наемът им ще бъде изплатен изцяло при внезапна промяна на положението им.
Липсата на защита на наемателите е свързана и с по-големи финансови затруднения, тъй като 46% от анкетираните заявили, че живеят в жилище под наем, защото не могат да си позволят да купят собствен дом. 34% признават, че нямат никакви спестявания, а 60% заявяват, че не спестяват в дългосрочен план, защото не могат да си го позволят.
„Важно е хората, които живеят под наем, да разберат рисковете при подписване на договор за наем без никаква финансова обезпеченост, особено ако нямат много спестявания“, казва Джони Тимпсън от Scottish Widows.
“Изследването ни показва колко е важно да се мисли напред и макар че никой не иска да мисли за най-лошото, наличието на предпазна мрежа ще осигури на хората спокойствие, че няма да останат без дом и ще могат да плащат сметките си“, допълва той.
Дейвид Рочестър от Lloyds Banking Group отбелязва, че наемателите трябва да мислят и за други възможни ситуации, например повреждане на имуществото им.
„Наемателите може да не искат да мислят за възможността за кражба, пожар или наводнение, но притежаването на застраховка ще защити тях самите и имота им при подобни събития. Изследване установи, че цели 60% от наемателите в частния сектор на възраст между 20 и 30 години нямат застраховка на имуществото си“, допълва той.
„Това е значителна цифра, която показва, че младите наематели рискуват да се озоват в несигурно финансово положение, ако се случи най-лошото и се наложи да заменят ценна вещ в дома си“, казва още Рочестър.
По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Ралица Пейчева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!