Карни: По-задълбочените отношения с ЕС ще подкрепят британската икономика

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
79

Според гуверньора на АЦБ британската икономика не се справя толкова добре, колкото са били очакванията преди референдума
Снимка: Архив Ройтерс
Несигурността около бъдещия формат на Brexit продължава да се отразява на икономическия растеж на Великобритания, предупреди гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни в интервю за ВВС.
Макар че глобалният растеж се ускорява, Великобритания страда от „ефекта Brexit” в краткосрочен план, заяви той.
„Икономиката не се справя толкова добре, колкото очаквахме преди референдума“, каза той за BBC в Давос.
Това означава, че британската икономика в момента е с 1% по-малка, отколкото АЦБ прогнозираше преди вота за ЕС.
„Това, което се случва, е с десетки милиарди паунда по-слаба икономическа активност“, каза Карни. „Инвестициите малко са нараснали, но дори не се доближават до нивото в международен план“.
Карни заяви обаче, че с „по-голямата яснота“ около формата на Brexit тази година ще има „съзнателно пренасочване“ на британската икономика към глобалната.
„Колкото по-задълбочени са отношенията с Европа, толкова по-задълбочени ще са отношенията с останалия свят…. толкова по-добре ще е това за британската икономика с времето“, добави той.
Гуверньорът на АЦБ отправи коментарите си след твърдението на британския финансов министър Филип Хамънд, че икономиките на Великобритания и ЕС ще се отдалечат „много скромно“ една от друга след Brexit.
Хамънд каза още, че те вече са „напълно взаимосвързани и съгласувани“.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!