Над 8 млн. души във Великобритания гледат спорт чрез нелегални стриймове

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
59

Проблемът с нелегалните стриймове и пиратското съдържание във Великобритания е много по-голям от досегашните оценки за мащаба му. Това показва ново проучване, което следи гледането на футбол и други спортни събития чрез стриймове.

Проучване на глобалната изследователска компания YouGov Sport установи, че 5.1 млн. възрастни в Англия, Шотландия и Уелс са признали, че през първите шест месеца на 2023 г. са гледали спорт чрез незаконен уебсайт за стрийминг, пиратско приложение или модифициран приемник.

Тоав обаче не показва пълната картина, тъй като малко над 3 милиона души са предпочели да не отговарят или не са сигурни.

В извадката не са включени и 2 милиона души, които са под 18 години.

Медийната компания Unofficial Partner, специализирана в спортния бизнес, поръча изследването и го включи в своята поредица от пет подкаста “Пиратите срещу Висшата лига”. Първите две части бяха публикувани миналата седмица, а останалите три епизода предстои да бъдат пуснати.

Запитани защо гледат открадната интелектуална собственост, участниците в проучването посочват две основни причини: високите разходи за легално извършване на дейността и факта, че само половината от изиграните мачове са достъпни за гледане в Обединеното кралство. Това се дължи на правилото за спиране на излъчването в събота в 15 ч. местно време – т.нар. затъмнение.

От години има призив това затъмнение да бъде премахнато, за да може да се защити Висшата лига от пиратско съдържание.

Медийните права за мачовете от Висшата лига се споделят между Amazon Prime Video, Sky Sports и TNT Sports в Обединеното кралство. Абонаментите за трите услуги струват на феновете повече от 70 паунда на месец и това им дава достъп само до 200 от 380-те мача от Висшата лига през сезона, тъй като останалите срещи са запазени за традиционния съботен следобед.

Британският футбол забрани излъчването на мачове между 14.45 и 17.15 ч. в събота, за да защити посещаемостта на мачовете, особено в по-ниските лиги.

Мат Кътлър от Unofficial Partner смята, че кризата с разходите за живот се е съчетала с по-голяма осведоменост за незаконния стрийминг, за да създаде ситуация, в която “потреблението на пиратски спорт на живо е станало ендемично” във Великобритания.

“В разговори с футболни фенове от всички краища на страната за причините, поради които пиратстват съдържание на живо, имаше ясен консенсус: абонаментите са твърде скъпи, твърде фрагментирани и не предлагат избора на мачове, които феновете искат”, казва Кътлър.

“Ако това не се промени скоро, има потенциал да окаже сеизмично дефлационно въздействие върху приходите, които спортът генерира от продажби на права за излъчване”.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!