Над 33% от пациентите с рак във Великобритания са диагностицирани след спешен прием в болница

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
271

Над една трета от пациентите с раковите заболявания във Великобритания са диагностицирани след спешен прием в болница, което нарежда страната на челно място сред държавите със сравними доходи. Данните са от проучване, ръководено от Лондонския университетски колеж.

Изследването е проведено от Международното сътрудничество за сравнителен анализ на рака (ICBP) – сътрудничество между политици, изследователи и клиницисти от шест държави: Австралия, Канада, Дания, Норвегия и Обединеното кралство.

Висок брой раковите заболявания, диагностицирани след хоспитализация
Проучването, публикувано в The Lancet Oncology, анализира над 850 000 случая на рак за периода 2012-2017 г., регистрирани в Австралия, Канада, Дания, Нова Зеландия, Норвегия и Обединеното кралство. Изследователите сравняват данни за редица видове рак, кога са открити и медицински резултати.

37% от раковите заболявания в Англия са открити при пациенти, приети по спешност в лечебно заведение. В Уелс и Шотландия процентът е съответно 37,4% и 38,5%*. Случаите на ракови заболявания, диагностицирани след спешен прием, в Северна Ирландия, където е използван различен метод за изчисляване, възлизат на 27,9% от общия брой.

От изследваните страни само в Нова Зеландия процентът е по-висок (42,5%) от този, отчетен в Обединеното кралство. Най-нисък е процентът в австралийския щат Виктория – 24% – което според авторите показва, че плановете за борба с рака не са ефективни в световен мащаб.

„Това е първото проучване, базирано на населението, което разглежда диагнозите, поставени след хоспитализация, в международен план. Изследването ни дава ценна информация относно това кои ракови заболявания е по-вероятно да бъдат диагностицирани в спешните отделения на болниците. Уязвими са тези пациенти, които са по-възрастни или с напреднало заболяване.“, коментира водещият изследовател проф. Георгиос Лирацопулос.

Данните показват, че раковите заболявания, диагностицирани след спешен прием в болница, представляват глобален проблем и не са концентрирани в една държава или здравна система. Подобряването на превенцията на рака, откриването чрез скрининг или диагностицирането скоро след появата на симптоми да могат да помогнат за намаляването на спешните хоспитализации и смъртните случаи.

Ранната диагностика трябва да бъде приоритет

Има опасения, че пандемията от COVID-19 вероятно е довела до влошаване на отчетените резултати, тъй като достъпът до рутинни прегледи и тестове бе ограничен през последните две години.

Пандемията предизвика хаос в здравните системи по цял свят. В Обединеното кралство достъпът до първична медицинска помощ и диагностични тестове бе ограничен, а скринингът временно преустановен. Това означава, че някои видове рак, особено тези с неясни, неспецифични симптоми, може да са останали незабелязани. Поради това д-р Джон Бътлър, ръководител на ICBP, призовава плановете за борба с рака на Великобритания да дадат приоритет на ранната диагностика на рака.

 

“Бихме искали да видим правителствата в Обединеното кралство да предприемат смели действия по този въпрос в рамките на своите планове за рак – така че до 2032 г. случаите на рак, диагностицирани след спешен прием в болница, да са под 5%.“, коментира Мишел Мичъл, изпълнителен директор на Cancer Research UK.

Раковите заболявания, диагностицирани след хоспитализация, често са в по-напреднал стадий от тези, открити след насочване на личния лекар или чрез скрининг. Това може значително да повлияе на шансовете за оцеляване и вида лечение.

 

Източник: One in three UK cancer patients diagnosed as emergencies: https://medicalxpress.com/news/2022-04-uk-cancer-patients-emergencies

framar.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!