Началникът на щаба на сухопътните сили на Великобритания се изгуби по време на учение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
400

Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова
Началникът на щаба на сухопътните сили на Великобритания генерал Марк Карлтън-Смит се изгубил по време на учение, след като скочил от хеликоптер, за да повдигне бойния дух на войниците. Информация по темата публикува таблоидът „Сън“, позовавайки се на собствен източник.

Инцидентът е станал около 20:00 часа на 10 ноември на полигона близо до Солсбъри. Там повече от 2 000 военнослужещи участвали в учението CERBERUS. Кацането на генерала трябвало да стане тайно, съгласно изискванията за провеждане на специална операция. Генералът – бивш командир на специалните части SAS., е бил откаран на погрешно място по време на посещение на полигон с площ от около 770 000 кв. м. Той скочил от борда на хеликоптер „Wildcat“ след залез слънце, за да повдигне духа на военнослужещите.

Генералът устасновил, че се е изгубил, едва когато видял, че хеликоптерът е отлетял, а него никой не го посреща, пише изданието.

Сред посрещачите настанала паника, след като по звука разбрали, че хеликоптерът се отдалечава, а от генерала няма и следа. Военните започнали да правят опити да се свържат с него по мобилния му телефон, но поради липса на сигнал те останали безуспешни.

Източник на изданието в Министерството на отбраната твърди, че началникът на щаба е бил открит скоро, като военните отхвърлят версията, че се е „изгубил“ – той просто е „бил на място, където не са го очаквали“. Пристигането му е било важно, всичко е било старателно планирано. И когато станало ясно, къде точно се намира, към него била изпратена специална група.

Причината за инцидента, според военните, е, че пилотът избрал място за кацане на около 600 м от планираното. Близки до генерала твърдят, че Карлтън – Смит е професионален военен и нищо не го е заплашвало. „Само като погледне небето, може да намери път към мястото, което му е нужно. Той е много добър в уменията за оцеляване и спасяване и най-вероятно е приел случилото се откъм смешната му страна… Такива неща се случват по-често, отколкото можете да си представите“, твърди източникът. Изданието съобщава, че още същата вечер генералът е отпътувал за Лондон.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!