На Острова търсят работници, над 2 млн. свободни места

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
788

Недостиг на шофьори доведе до паника за гориво

Снимка: БГНЕС

Над 2 млн. свободни работни места има във Великобритания, което е пик за тази година, сочи изследване на Конфедерацията за набиране и заетост (REC).

Според последните данни на организацията от 13 до 19 септември в Обединеното кралство са публикувани 220 хиляди обяви, в резултат на което общият им брой се е увеличил до 1,9 милион).

Най-търсените през този период са били медицински сестри (55 хиляди оферти), готвачи (36 хиляди), консултанти по продажби (32 хиляди), чистачки (28 хиляди), работници в металургията (22 хиляди) и персонал в баровете (6,5 хиляди), цитира “Фокус”.

В допълнение, анализът на REC показва, че през последната седмица са публикувани над 7500 обяви за търсене на водачи на камиони. Някои компании се опитват да привлекат нов персонал, като предлагат заплати над 50 000 британски лири годишно.

Изпълнителният директор на REC Нийл Каърбъри предполага, че големият брой обяви за работа е положително развитие. Но той също предупреди, че недостигът на работна ръка може да забави възстановяването на страната от пандемията.

„Броят на свободните работни места расте във всички региони на Обединеното кралство. Това е добра новина и виждаме, че хора започват работа на нови позиции повече от всякога, но търсенето от работодателите остава силно. Недостигът на работна ръка и свързаните с това трудности при наемането ограничават икономиката, възпрепятстват растежа на производството и иновациите, така че е жизненоважно да се справим възможно най-бързо “, каза Карбъри, призовавайки правителството и експертите да се справят заедно с проблема.

Най-тревожната тенденция е липсата на шофьори на камиони. Според експерти тази индустрия във Великобритания има остра нужда от 100 хиляди специалисти. Индустриалните групи и министрите обясняват недостига на шофьори с Брекзит и COVID-19. Но каквито и да са причините, това „предизвика хаос“ в транспортната индустрия в Обединеното кралство, изтъква Daily Mail.

BP обяви вчера, че недостигът на шофьори на камиони означава, че компанията няма да може да осигури гориво за някои от своите бензиностанции. Тази новина предизвика паника сред британците, които започнаха масово да купуват бензин и дизел.

Липсата на шофьори на камиони също се отрази негативно на асортимента в супермаркетите. В страната имаше опасения от недостиг на храна и дори играчки през коледния период.

Правителството на Борис Джонсън е посъветвано да обмисли облекчаване на имиграционните правила, за да се справи с кризата на заетостта.

По публикацията работи: Александър Попов
dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!