На кого вреди повече инфлацията – на бедните или на богатите?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
96

Отговорът не е лесен, но доказателствата сочат, че бедните определено понасят удар

Снимка: Bloomberg

Тъй като инфлацията в САЩ сега расте по-бързо (6,8% за ноември на годишна база – бел. прев.), отколкото когато и да било през последните четири десетилетия, икономистите спорят коя група страда повече от нея – бедните или богатите. Този вид въпрос за цялата икономика не е лесен за отговор, особено когато темповете на инфлация бяха толкова ниски в последните години, а твърдите данни са оскъдни. Не е ясно и как точно да се сравнят загубите за бедните със загубите за по-богатите групи. Въпреки това аргументите сочат, че бедните вероятно ще понесат удар, пише за Bloomberg Тайлър Кауен, професор по икономика от университета Джордж Мейсън във Вирджиния.

Един основен фактор: Бедните са социално-икономическата група, на която е най-трудно да си купи жилище, а недвижимите имоти изглежда са един от най-добрите инфлационни хеджове. Цените на недвижимите имоти в САЩ се повишават от известно време, включително през последния инфлационен период.

Наемите се покачват бързо поради комбинацията от нарастващо търсене и ограничено предлагане. Най-големите губещи ще бъдат бедните. И ако по-бедните хора се опитват да живеят някъде сравнително проспериращо, може би за да гарантират бъдеща икономическа мобилност за себе си и децата си, нарастващите наеми ще изядат значителен дял от доходите им.

Друг клас активи, който нарасна като стойност напоследък, е криптото. Няма надеждни данни за това кой купува криптовалути, но изглежда бедните са недостатъчно представени и тук, дори само защото имат по-малко разполагаем доход.

Покачването на цените на криптовалутите се дължи главно на фактори, свързани с текущата инфлация на цените на дребно, но е в сила по-общ момент: бедните държат непропорционално голям дял от активите си в кеш, който няма потенциал за поскъпване и е силно засегнат в инфлационни времена.

Бедните също така спестяват по-малко, включително като дял от доходите си, защото трябва да изразходват относително голям процент за неща от първа необходимост. Това означава, че те имат по-малко буфери срещу много видове промени и несигурности, включително тези, предизвикани от инфлацията.

Някои изследователи наричат ​​инфлацията „регресивен данък върху потреблението“, тъй като паричните наличности обикновено са пътят към потреблението за групите с по-малки доходи. По-бедните хора също е по-малко вероятно да имат сметки за управление и други активи, които могат частично да ги предпазаят от загубите от инфлацията.

Има някои компенсиращи фактори обаче, които показват, че бедните може да имат известна защита от текущото повишаване на инфлацията. Хотелските стаи, новите и употребяваните автомобили, колите под наем и бензинът поскъпнаха особено много, например, а бедните са по-малко склонни да харчат за такива неща.

И тук обаче има неяснота. Бедните купуват по-малко коли от богатите, но те купуват автомобили с по-ниско качество и им е по-трудно да отложат покупката на кола за няколко години, ако не желаят да плащат високата цена сега. Това е още една илюстрация на факта, че на бедните може да им е по-трудно да се адаптират към инфлационната среда.

Вероятно най-силният аргумент в полза на схващането, че бедните са по-малко засегнати от инфлацията, е, че тя може при някои обстоятелства да понижи реалната стойност на дълга. Ако цените и доходите ви се покачат със 7%, изведнъж дълговете ви – които обикновено са фиксирани в номинална стойност – струват със 7% по-малко.

Този механизъм е мощен, но предполага, че реалните заплати са в крак с инфлацията. В момента обаче те спадат и при още по-висока инфлация може да продължат да намаляват. Освен това много бедни хора разсрочват дълговете си за по-дълги периоди от време. Погасяването им в крайна сметка ще бъде по-евтино, но не скоро.

Фокусирах се върху САЩ, но другаде по света високата инфлация и голямото неравенство в доходите вървят ръка за ръка. Корелацията между тях не представлява причинно-следствена връзка, но не подкрепя тези, които твърдят, че инфлацията е път към по-голямо равенство на доходите. Хиперинфлацията във Венецуела и Зимбабве помогна ли на бедните? И ако попитате коя група би се възползвала от подобряването на жизнения стандарт, предизвикано от по-високо ниво на инвестиции, което може да последва от период на ценова стабилност – това са бедните, а не богатите.

Ефектите от инфлацията са многобройни и сложни. Не може да се каже категорично, че инфлацията вреди на някои доходни групи повече от други. И все пак е ясно, че за бедните инфлацията не е маловажна.

По статията работиха: автор Петър Нейков, редактор Аспарух Илиев
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!