На децата в Лондон ще бъдат предложени допълнителни ваксини срещу полиомиелит

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
284

Вирусът е открит в отпадните води на града, както и в тези на Ню Йорк

Снимка: iStock
След откриването на полиомиелит тип 2 (бел.ред.: известен у нас като детски паралич), получен от ваксина, в канализацията в северен и източен Лондон, Съвместният комитет за ваксиниране и имунизация (JCVI) на Великобритания препоръча целенасочена бустерна доза инактивирана полиомиелитна ваксина (IPV) на всички деца на възраст от 1 до 9 г. във всички квартали на Лондон. Това ще осигури високо ниво на защита от парализа и ще помогне за намаляване на по-нататъшното разпространение на вируса. В национален мащаб общият риск от паралитичен полиомиелит се счита за нисък, тъй като повечето хора са защитени от това чрез ваксинация, съобщава Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UK Health Security Agency – UKHSA).

Много държави по света предоставят допълнителна доза ваксина, съдържаща полиомиелит, като част от техния график за ваксиниране на деца. NHS в Лондон ще се свърже с родителите, когато дойде ред на детето им да се явят за бустерна или наваксваща доза от ваксината – родителите трябва да приемат предложението възможно най-скоро.

Програмата ще започне със засегнатите райони, където полиовирусът е открит и нивата на ваксиниране са ниски. Това ще бъде последвано от бързо внедряване във всички квартали.

Тази бустерна доза ще бъде в допълнение към кампанията за наваксване на детската ваксинация в цял Лондон, където разпространението на детските ваксини е по-ниско от останалата част на страната. Важно е всички деца на възраст от 1 до 9 години, дори и да са напълно ваксинирани, да приемат тази ваксина, когато им бъде предложена, за да се засили допълнително тяхната защита срещу полиовируса.

След констатациите по-рано тази година за полиовирус тип 2 (PV2) по-нататъшното вземане на проби идентифицира най-малко една положителна проба на полиовирус. Общо 116 изолата на PV2 са идентифицирани в 19 проби от отпадни води, събрани в Лондон между 8 февруари и 5 юли тази година, но повечето са подобни на ваксината вируси и само няколко имат достатъчно мутации, за да бъдат класифицирани като полиовирус, получен от ваксина (VDPV2). VDPV2 е по-голямо безпокойство, тъй като се държи по-скоро като естествено срещащ се „див“ полиомиелит и може в редки случаи да доведе до случаи на парализа при неваксинирани индивиди, уточнява още UKHSA.

Междувременно от другата страна на океана здравните власти на щата Ню Йорк обявиха в петък (12 август), че полиомиелитни вируси са открити в отпадъчни води от град Ню Йорк, което допълнително разширява обхвата на областите в щата, изложени на риск от случаи на полиомиелит.

Не е ясно дали вирусите, открити в Ню Йорк, са генетично свързани с тези, които циркулират в окръзите Ориндж и Рокланд, на север от Манхатън. През юли държавните власти обявиха откриването на първия случай на паралитичен полиомиелит в страната от почти десетилетие, мъж на около 20 години от окръг Рокланд.

„Пробите в Ню Йорк не съдържаха достатъчно генетичен материал, за да се определи дали са свързани с пациента“, каза говорител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) по имейл за STAT.

В допълнение към положителните проби в Ню Йорк, анализът на проби от отпадъчни води от окръг Рокланд и съседния окръг Ориндж разкри, че вирусите на ваксината циркулират в тази област поне от май месец. Вирусите в 20-те положителни проби, открити в двата окръга, са генетично свързани с вируса, парализирал неидентифицирания мъж в окръг Рокланд.

Наличието на полиовируси в тази част на щата Ню Йорк предизвиква сериозна загриженост за властите в областта на общественото здравеопазване, тъй като нивата на ваксиниране на деца в тези окръзи са опасно ниски. Окръг Рокланд беше епицентърът на голяма епидемия от морбили през 2018-2019 г., която се съсредоточи върху общности от хасидски евреи, които се противопоставят на ваксинирането на децата си. Данните на държавния здравен отдел показват, че в окръг Рокланд само 60% от децата са получили препоръчаните три дози ваксина, съдържаща полиомиелит, до 2-годишна възраст. В окръг Ориндж цифрата е 59%.

Уолтър Оренщайн, експерт по полиомиелит в университета Емори, е ужасен да чуе, че вирусите циркулират в окръг Рокланд от толкова дълго време, пише още STAT. „Ако е открит през май, юни и юли, това е много тревожно“, каза той в интервю. „Ние не използваме перорална полиомиелитна ваксина и да видим толкова много вирус тип 2 [произведен от ваксина], поражда загриженост относно това дали има продължаващо предаване на болестта в САЩ.“

Фактът, че има вирус, който циркулира в Ню Йорк, повишава шансовете, предположи Оренщайн, поради размера на населението на града и потенциала за продължаващо предаване там. Той предложи здравният отдел на града да обмисли извършването на „проучвания на изпражненията“ – събиране на проби от изпражнения и проверката им за полиовируси – в части на града, където има съмнения за предаване, за да се опита да разбере къде и сред кого се разпространяват полиовирусите.

Възможно е вирусите да са свързани, което предполага, че някои квартали на Ню Йорк вече са част от преносна мрежа, свързана с окръзите Рокланд и Ориндж.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!