Може ли CANZUK да стане новият търговски блок за Великобритания?

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
115

Идеята за търговски съюз между Великобритания, Канада, Австралия и Нова Зеландия се разви след вота за Брекзит през 2016. Съюзът ще е по-малък от ЕС, но може да помогне за възстановяване на икономическото равновесие на Острова.

Идеята за CANZUK е да допълни алианса Five Eyes, в който участва и САЩ. Five Eyes помага за подобряване на политиките за национална сигурност и сътрудничество за обмен на информация. В същото време CANZUK ще внесе елемент на свободна търговия между четири от страните във Five Eyes.

Предложението за основаване на алианса не може да бъде осъществено, докато Великобритания не напусне ЕС. В момента кралството все още трябва да изпълнява разпоредбите на ЕС и да не формира самостоятелни търговски отношения с трети страни, с които ЕС вече има споразумения.

„Това ще е второто по големина и сила геополитическо сдружение след ЕС и възможно четвъртото по големина икономическо сдружение след Китай“, коментира директорът на отдела за политики и изследвания в The Henry Jackson Society Крег Тидеман.

Сдружението ще обедини четири от 15-те най-развити икономики в света, както и Нова Зеландия, която е на 54-то място. Освен това съюзът ще е най-голям по територия и с население – 136 млн. души. Това ще предостави икономическо преимущество поради достъпа до повече природни ресурси.

Според Тидеман съюзът ще се възползва от преимуществото за споделено културно наследство и общ език. Освен това сдружението между страните може да улесни придвижването на хора с цел работа и туризъм, но няма да е задължително както в ЕС.

London School of Economics предупреди, че напускането на ЕС от Великобритания ще доведе до спад в БВП на Острова с 5% в следващите 15 години. Това се очаква дори ЕС и Великобритания да се споразумеят за нова сделка за търговски отношения. Ако кралството започне да търгува според условията на Световната търговска организация, спадът в БВП може да достигне до 7%.

Докато CANZUK предлага някои възможности за подсилването на британската икономика, според Тидеман новият съюз не може да компенсира загубата на достъпа до европейския пазар. През 2019 Великобритания изнесе стоки и услуги на стойност 274 млрд. паунда към ЕС. Европейският съюз е най-големият търговски партньор за Острова, допринасяйки за 47% от цялата международна търговия. Канада, Австралия и Нова Зеландия заедно допринасят за едва 3,5% от британската търговия.

„Тези, които таят надежди, че CANZUK може да компенсира загубата на отношенията между ЕС и Великобритания, се самозалъгват. Дори да удвоим тези 3,5%, не можем да компенсираме загубата на пазари като Германия, Нидерландия, Белгия, Франция, Полша или Румъния“, споделя изследователят от London School of Economics Иан Бег.

Друга пречка пред съюза е разстоянието между страните, което прави движението на стоки по-малко практично. Например Канада е на разстояние 14 150 километра от Австралия. Разстоянието между Великобритания и Нова Зеландия е 18 389 километра.

Бег цитира гравитационния модел за икономическа търговия, според който страните „търгуват най-много с големите си търговски партньори и тези, най-близко до тях“.

„Автомобилната индустрия е най-добрият пример. Завършеният автомобил в Германия или Великобритания може да има компоненти, които пресичат граница между шест и седем пъти в процеса на производство. Това не може да се случи на големи разстояния“, допълни Бег.
economy.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!