Москва заплаши Лондон заради обещани на Киев снаряди с уран, каквито тя сама произвежда

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
114

Обучение на украински военни с танк “Чалънджър” във Великобритания

 

Руският президент Владимир Путин и министрите на външните работи и отбраната, Сергей Лавров и Сергей Шойгу, отправиха заплаха за възможна ескалация, след като Великобритания обеща на Украйна доставка на танкови боеприпаси с обеднен уран.

В изявление заместник-министърът на отбраната Анабел Голди обясни, че някои от боеприпасите за бойните танкове “Чалънджър 2” (Challenger 2), които Великобритания обяви за Украйна, включват бронебойни патрони с обеднен уран. “Такива снаряди имат висока ефективност при поразяване на съвременни танкове и бронетехника”, каза тя.

“Ако всичко това се случи, Русия ще трябва да отговори по съответния начин, като се има предвид, че Западът колективно вече започва да използва оръжия с ядрен компонент”, каза Путин след среща с китайски колега Си Цзинпин. За Шойгу британското решениеи оставя все по-малко стъпки пред “ядрен сблъсък” на Русия и Запада. “Изглежда, Западът действтелно е решил да воюва с Русия до последния украинец вече не само на думи, а и на дела”, цитира го “Интерфакс”.

Защо обеднен уран

Обедненият уран се използва в оръжия, защото може да проникне през танкове и броня по-лесно поради своята плътност (два пъти по-голяма от тази на оловото) и заради други физически свойства.

Първото използване на такива боеприпаси е в Персийския залив през 1991 г., както и в косовската война. Освен за боеприпаси, обедненият уран се използва и в брони на някои танкове и друга техника.
Този токсичен метал се получава като основен страничен продукт при обогатяване на уран. Макар да няма клинично значими отклонения и “значителна” опасност според комисията на ООН за въздействието на радиацията, използването му крие риск за здравето в районите на удара – основно при непосредствен контакт, но и ако прахът попадне в белите дробове или жизненоважни органи (би могъл да бъде токсичен и канцерогенен). Остава обаче 60% по-малко радиоактивен от съществуващия в природата.

Боеприпасите, в които има обеднен уран, нямат отношение към ядрените оръжия.

И Русия има такива

Руски и украински експерти съобщават, че в Русия се произвеждат боеприпаси с обеднен уран – правят го и много други армии по света, пише руската редакция на Би Би Си.

Такива боеприпаси има не само за “Чалънджър”, а и за германските “Леопард” американските “Ейбрамс”, а в Русия се разработват от 80-те години на миналия век, за оръдията на Т-80, Т-90А, Т-90М и друг.

Едновременно с това няма потвърден данни, че руските сили са използвали такива боеприпаси в хода на войната в Украйна.
dnevnik.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!