Москва свали картите за АЕЦ ”Белене”

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
682

Ако окончателната цена за АЕЦ "Белене" бъде под 6.4 млрд. евро проектът става нерентабилен и Русия може да се откаже от него. Неотдавна министър Трайчо Трайков изчисли цена от 5 млрд. евро.

Изчислена към днешна дата стойността на централата е 6,7 млрд. евро, заяви пред български журналисти в Москва генералният директор на руската държавна корпорация „Росатом“ Сергей Кириенко, предаде БНР. Той се  позова на подписаните договори и добави, че всяко забавяне увеличава стойността на проекта.

Макар и с нежелание, от „Росатом“ се съгласихме да фиксираме цената при възможно най-ниска рентабилност, каза ръководителят на държавната корпорация.
„Още веднъж пресметнахме всички възможности, защото ситуацията около Белене е уникална, след като почти цялото оборудване за централата е произведено. Така че фиксираната цена е от 6,4 милиарда евро, може би малко по-ниска, но резерви за допълнително сваляне няма. За точната сума се водят преговори. Не можем обаче да слезем под нивото на минимална рентабилност и ако трябва ще се откажем от проекта, ще го направим“, изтъкна Сергей Кириенко, цитиран от БНР.

Ако до пролетта на идната година не бъде взето решение за строителството на централата ще възникне въпросът какво да се прави с готовото вече оборудване. Според директора на „Росатом“ първият бетон може да бъде излят още септември догодина, а първият реактор да заработи до 2016 година.

Запитан за неустойките, ако проектът за АЕЦ „Белене” бъде спрян, Кириенко обяви, че Национална електрическа компания ще трябва да плати 1 млрд. евро, предаде „Фокус“. Тези 1 млрд. евро включват преките загуби и неустойките.

Кириенко каза, че 300 млн. евро от преките разходи от страна на НЕК по проекта са платени, дългът в момента по приемо-предавателните протоколи е 105 млн. евро и до края на годината ще се натрупат още 45 млн. евро. Сергей Кириенко уточни, че това са преките разходи.

Проектът е изгоден и за двете страни, категоричен беше шефът на „Росатом“, като посочи, че направените инвестиции ще се възвърнат за по-малко от 19 години. Сергей Кириенко потвърди готовността на Русия за дялово участие в АЕЦ „Белене“, като очаква то да бъде между 30 и 40%.

Преди дни българският енергиен министър Трайчо Трайков обаче пресметна, че цената за АЕЦ „Белене“ не трябва да надхвърли 5 млрд. евро (при подписан договор за около 4 млрд.) . „Ще преговаряме с тях колкото време трябва, не бързаме“, категоричен бе Трайков.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов разкри детайл от неотдавнашния си разговор с руския премиер Владимир Путин: „Путин казва: „Аз имам цена“. Викам му: „Сигурен съм, но това не е нашата цена“. Той беше готов да я обяви, тя беше 6,3 млрд. евро. Аз попитах: „Защо обявихте 3,970 млрд. евро.

Междувременно висши представители на НЕК заявиха днес по време на Българския икономически форум, че проектът за АЕЦ „Белене“ би бил оправдан, само ако страната има дългосрочни договори за износ на ток.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!