Мнозинството шотландци искат независимост от Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
282

Повечето шотландци подкрепят независимост от Великобритания, сочи проучване на YouGov, цитирано от “Ройтерс”.

Автор: news.bg

Подкрепата за националистите нарасна заради по-ефикасните действия на местното правителство срещу коронавируса в сравнение с Лондон.
Сондажът за вестник “Таймс” е установил, че 53% от анкетираните биха гласували за шотландска независимост на референдум, което е увеличение с 2% от януари и най-високото ниво на подкрепа за отцепване от Великобритания, регистрирано някога от YouGov.

Тази тенденция може да увеличи призивите за организиране на още един референдум, след като на допитване през 2014 г. 55% срещу 45% шотландци отхвърлиха отделяне от Великобритания.
Шотландската национална партия, която управлява страната твърди, че има право да организира още един референдум. Но британският премиер Борис Джонсън заяви, че референдум от 2014 г. е решаващ и трябва да бъде уважен.

Проучването също показва, че Шотландската национална партия е на път да извоюва безпрецедентно мнозинство в шотландския парламент на изборите през следващата година, което потенциално може да доведе до конституционен сблъсък с Уестминистър.

72% от анкетираните са доволни от работата на първия министър и лидер на Шотландската национална партия Никола Стърджън, докато само 20% казват това за Джонсън.
52 на сто вярват, че Шотландия върви в правилната посока, което е увеличение с 20% в сравнение преди година.

В проучването между 6 и 10 август са участвали 1142 души.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!