Миграцията във Великобритания рязко намалява след вота за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
301

Според бизнес лидерите загубата на чуждестранни работници може да удари икономиката
Снимка: Архив Ройтерс
Нетната миграция във Великобритания се свива с над 100 хил. души през годината след референдума за Brexit заради по-малкия брой граждани на Европейския съюз (ЕС), които пристигат в страната – тенденция, приветствана от законодателите, но разочароваща за бизнеса, предава Bloomberg.
Общият брой новопристигнали надвишава напусналите страната с 230 хил. души през 12-те месеца до края на юни, като това са най-ниските данни от края на 2013 г., съобщава Националната статистическа служба в Лондон. Нетната миграция достигна рекордните 336 хил. души през годината преди референдума.
Европейските граждани, дошли във Великобритания, формират по-голямата част от пристигналите, като нетната миграция от блока намалява с 43% до 107 хил. души.
Промените се забелязват най-вече сред гражданите на страните от Централна и Източна Европа, присъединили се към блока след 2004 г., и конкретно Полша, Унгария и Чехия.
„Какво обяснява този спад? Отчасти той се дължи на значителното забавяне на нашата икономика и поевтиняването на паунда до голяма степен заради Brexit”, казва Джонатан Портс, старши сътрудник във Великобритания за Changing Europe. “Каквото и да мислите за влиянието на имиграцията, не може да бъде добра новина, че Великобритания е по-малко привлекателно място за живеене и работа и че в резултат на това ще бъдем по-бедни“, допълва той.
Данните ще са добре дошли за премиера Тереза Мей, която обеща да намали годишната нетна имиграция с „десетки хиляди“. Според бизнес лидерите загубата на чуждестранни работници може да удари икономиката. Сектори като туризъм, строителство и хранително-вкусова промишленост разчитат силно на работна ръка от ЕС и изпитват трудности с намирането на работници.
Според статистическата служба броят на хората, имигриращи за конкретна работа, остава стабилен, но има спад от 43% на имигрантите в процес на търсене на работа. Понижението е най-ясно изразено сред европейските граждани.
По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!