Мерките във Великобритания вероятно няма да бъдат отпуснати до края на юли

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
1171

Британският премиер Борис Джонсън счита за “много, много тревожен” напредъка на варианта Delta на коронавируса, първоначално идентифициран в Индия, и призна, че трябва да продължи с “повишено внимание” в последния етап от разхлабването на мерките във Великобритания, пише БГНЕС. Говорейки пред “Sky News“ от залива Карбис, в Корнуол, където председателства срещата на върха на Г7, Джонсън заяви, че деескалацията на наложените ограничения през януари е “необратима”, но правителството трябва да бъде предпазливо.

“Ясно е, че индийският вариант е по-трансмисивен и също така е вярно, че положителните случаи се увеличават, както и нивата на хоспитализация”, каза лидерът на “торите”, който призна, че сега е по-малко оптимистичен, отколкото в края. май за ситуацията на пандемията. Британските медии днес съобщават, че правителството обмисля да отложи поне с четири седмици – до края на юли – последната фаза от плана си отхлабване на мерките, предвид нарастването на инфекциите, предизвикани от варианта Delta, първоначално открит в Индия.

Според обществения канал правителството, което трябва да обяви решението си следващия понеделник, разглежда като “първа възможност” отлагането на планираната дата 21-ви юни до 19-ти юли за пълното премахване на социалните ограничения, което включва откриването на дискотеки и премахването на ограниченията на броя на хората, които могат да се събират, както и възможните облекчения за пътуване. Много учени смятат през последните дни, че деескалацията на ограничението, наложено през януари, трябва да се отложи, за да се избегне трета вълна от пандемията, докато повече хора не бъдат ваксинирани. Директорът на изследователското звено за защита на здравето от възникващи инфекции в университета в Ливърпул Том Саломон заяви пред Би Би Си, че страната не може да си позволи да вземе “лошо решение и да отвори на 21-ви юни и седмици по-късно да си даде сметка, че е било грешка и да започне отначало.

Експертите изчисляват, че 96% от новите случаи на COVID-19 на британска територия сега се дължат на този вариант. Президентът на Британската медицинска асоциация (BMA) Чаанд Нагпол посочи, че рискът от варианта Delta е не само увеличаване на броя на хоспитализациите, но “за здравето на много млади хора, все още не ваксинирани, които може да страдат от дългосрочни последствия”. Експертите изчисляват, че 96% от новите случаи на коронавирус на британска територия сега се дължат на този вариант, който е с 60% по-предаван от този, който до момента е доминирал в страната, Alpha, първоначално регистриран в окръг Кент в Англия.

Експертите изчисляват, че дори окончателното разхлабване на мерките да бъде отложено, Великобритания може да достигне 15 000 заразени ежедневно до 21-ви юни и да достигне нива на инфекция през юли, сравними с тези от миналия януари, когато беше наложена настоящата блокировка. Това прави все по-малко вероятно правителството да разреши повторно отваряне на туризма с разширяването на броя на страните, включени в неговия „зелен“ списък на безопасни дестинации.
© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!