Механизмът за разследване на главния прокурор официално влезе в НС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
42

Официално като точка в дневния ред на депутатите влязоха предложенията за промени в Закона за съдебната власт и НПК, приети вчера на първо четене в правна комисия. Решението законопроектът да бъде разгледан зависеше от внасянето да доклад от комисията, който трябваше да бъде изготвен максимално бързо.

“Радвам се, че този законопроект се разглежда бързо и срещна подкрепата на всички партии. Разбирам, че процесът сега започва и това е много важно начало. Тази голяма подкрепа позволява да се работи срочно и правосъдното министерство ще е тук, за да доведем това до край”, заяви Крум Зарков при представянето на законопроекта в пленарна зала.

Промените предвиждат върховен съдия да може да разследва обвинител № 1 или неговите заместници при данни за престъпление, а мандатът на главния прокурор да може да бъде прекратяван с 13 гласа във ВСС, вместо досегашните 17. Разследването може да се води от наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от Апелативен съд или Окръжен съд, но с ранг на съдия от ВКС, който ще се определя на случаен принцип от списък с магистрати, предварително одобрен от Наказателната колегия на ВКС.

Досега предложенията за законови промени, които да въведат механизъм за разследване на обвинител №1 успяха да минат само веднъж през правната комисия. В предишното Народно събрание този законопроект бе приет на първо четене в пленарна зала, но така и не стигна до дискусия в комисията втори път, тъй като тогавашният председател Радомир Чолаков от ГЕРБ не включваше точката в дневния ред.
frognews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!