Мега слънчевите изригвания може да доведат до спиране на интернета и колосална световна криза

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
349

 

Снимка: Pixabay

Според екип от изследователи от Калифорнийския университет мощните слънчеви изригвания могат да окажат непоправимо въздействие върху глобалния интернет и да доведат до цяла верига от катастрофални последствия. Според изследването мега изригванията на Слънцето (едно явление, което не може да се предвиди и има ниска вероятност да се случи, но все пак е възможно), могат да доведат до истински апокалипсис, тъй като прекъсвайки интернета, те ще причинят изключително сериозни последици за световната инфраструктура. Слънчевите изригвания понякога са придружени от феномен, наречен коронално изхвърляне на маса, което на практика представлява изхвърляне на плазма от нашата звезда в слънчевия вятър. Това явление е способно да причини смущения в електронното оборудване на Земята, включително и при дългите подводни кабели, положени по океанското дъно. Повредите на тези кабели, които свързват континентите, ще доведат до огромна загуба на данни, тъй като огромната част от международния информационен обмен минава по тях, пише France Soir.

„Това е все едно да се прекъсне водоподаването в една жилищна сграда заради скъсване на водопровода“, обясняват изследователите. Последствията ще се усетят навсякъде – от GPS достъпа до глобалните вериги на доставки и транспорта. Подготвен ли е светът за подобни колосални геомагнитни смущения, питат учените. Според тях властите нямат готовност да реагират на подобни събития, тъй като силните слънчеви изригвания са рядкост. Те обаче са напълно възможни затова учените призовават правителствата да разработят протоколи за действие в подобни ситуации, за да не се окаже светът изправен пред гигантска криза, както се случи с пандемията от коронавирус.

© Actualno.com

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!