Mastercard въвежда система за потвърждаване на плащанията със селфи

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
233

Технологии като биометричните данни изместват паролите при онлайн пазаруването в Европа с тенденция да се разпространят поетапно на глобално ниво

Глобалната платежна организация Mastercard съобщи за навлизането в Европа на Identity Check Mobile – нова разплащателна технология, която използва биометрични данни като пръстови отпечатъци и лицево разпознаване, за да докаже самоличността на потребителя и опрости процеса на онлайн пазаруването.

След успешния тестови период в САЩ и Канада, сега новата технология се въвежда на пазарите на 12 държави в Европа – Дания, Чехия, Австрия, Белгия, Германия, Унгария, Холандия, Норвегия, Испания, Швеция, Великобритания и Финландия, с тенденция да се разпространи поетапно на глобално ниво през 2017 година.

Обикновено съществуващите методи с въвеждане и запаметяване на пароли за доказване на самоличността отдръпват купувачите от Интернет страниците на търговците. Този процес може да отнеме време и евентуално да откаже потребителя от покупката, ако той не въведе правилно паролата си.

Разплащателната технология Mastercard Identity Check Mobile намалява времето за идентификация при онлайн покупки, като в същото време повишава сигурността на картодържателите. Вместо да запаметяват пароли, потребителите ще имат възможност да докажат самоличността си чрез пръстови отпечатъци и лицево разпознаване чрез „селфи“ снимка от мобилното им устройство, съобщиха за иновативното решение от картовата организация.

„Нашата цел е да улесним максимално онлайн разплащането, без да правим никакъв компромис със сигурността и безопасността на този процес, каза Аджай Бала, президент “Бизнес решения за сигурност”, Mastercard.

“Това е значителен напредък в еволюцията на разплащателните технологии. Индивидуалното пазаруване претърпя революция благодарение на преимуществата на безконтактните карти, мобилните разплащания и преносимите устройства, а сега ние предлагаме технологията за онлайн пазаруване Identity Check Mobile в Европа, а скоро и по цял свят.“

Новата технология се въвежда след тестове и проучвания, които показват, че потребителите в Европа предпочитат биометричните плащания пред съществуващите методи, разчитащи на запаметяване на пароли.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Десислава Попова

investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!