Маршрутът на мигрантите през Западните Балкани се е пренасочил през България

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
97

Бъдещото развитие на ситуацията силно зависи от съдбата на споразумението между ЕС и Турция, посочва се в доклад на Friedrich Ebert Stiftung
Снимка: Архив Ройтерс
Маршрутът на нелегалните мигранти към Западна Европа през Западните Балкани не е затворен, а просто се е изместил през България. Входната точка вече не са гръцките острови, а българо-турската граница.
Това се посочва в доклад на мозъчния тръст Friedrich Ebert Stiftung, който анализира крехката ситуация след подписването на споразумението между Турция и Европейския съюз (ЕС), с което на теория беше затворен маршрута на мигрантите през Западните Балкани, пише онлайн изданието EurActive.com.
Темата за миграцията отново ще е сред основните въпроси, които ще обсъждат лидерите на държавите от ЕС на предстоящото им заседание. То започва тази вечер в Брюксел.
На практика обаче и с новия маршрут на мигрантите им е трудно да стигнат до дестинациите си в Западна Европа и обикновено „засядат“ някъде в България, както преди това се случваше в Сърбия.
Като се изключи Гърция, Сърбия и България са Балканските държави, приели най-много търсещи убежище през 2016 г., посочва изданието. В Сърбия те са 6 232 души, а в България – 5 534 души.
В доклада са описани и точките по българо-турската граница, където мигранти биват връщани обратно, макар и това на теория да е незаконно. Показани са и такива точки по българо-сръбската граница, сръбско-македонската и сръбско-унгарската. В резултат България, както и съседите ѝ Сърбия и Македония, които не са членки на ЕС, са в ситуация да посрещат хора, които изобщо не желаят да бъдат там.
Бъдещото развитие на ситуацията силно зависи от съдбата на споразумението между ЕС и Турция, посочва се в доклада. На фона на масовия поток от бежанци е под въпрос дали механизми и структури за принудителното им отблъскване на границите изобщо имат някакъв смисъл.
Междувременно е ясно, че силите на отбраната на шест централноевропейски държави и Балканските страни ще си сътрудничат в борбата с нелегалната миграция с всички възможни средства, включително и с въоръжените сили.
Австрия, Хърватия, Чехия, Унгария, Словакия и Словения вече са създали група с име Централноевропейска отбранителна кооперация, която искат да превърнат в модел за целия ЕС.
Сред основните цели на групата е да се изградят центрове за подаване на молби за убежище извън територията на ЕС.
Австрия подготвя и подробен екшън план за военно сътрудничество, като се предвижда военни от шестте страни да провеждат съвместни тренировки.
По статията работи: Миглена Иванова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!