Часовникът за Brexit продължава да тиктака

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
545

Пет възможни сценария за Великобритания до изтичането на крайния срок за постигане на сделка с ЕС
Снимка: Архив Ройтерс
Почти година след референдума за Brexit във Великобритания, преговорите по развода между Брюксел и Лондон най-накрая стартираха тази седмица, но резултатът от тези разговори остава неясен, пише MarketWatch.
Британското правителство ще се надпреварва с времето, за да постигне сделка преди крайния срок от 29 март 2019 г. – две години, след като премиерът Тереза Мей задейства Член 50 от Лисабонския договор и официално даде старт на процеса на Brexit.
Оттогава досега е постигнат съвсем малък напредък, а часовникът продължава да тиктака. В същото време изборите на Острова на 8 юни оставиха управляващата Консервативна партия без мнозинство, а това прави ситуацията още по-трудна за Мей.
„Резултатът от изборите от 8 юни в Обединеното кралство породи надежда за преразглеждане на преговорните приоритети от страна на правителството, които биха могли да окажат значително влияние върху вероятния резултат от тези преговори“, коментира Брайън Хилиард, главен икономист в Société Générale във Великобритания.
Според него има пет възможни сценария за Brexit, въпреки че анализите на банката показват, че Великобритания най-вероятно ще бъде изправена пред значително ограничаване на достъпа до единния европейски пазар.
„Твърд Brexit” – 70% вероятност
Според този сценарий правителството ще поеме пълен контрол върху имиграцията, което почти със сигурност означава, че Великобритания ще загуби достъпа до европейския единен пазар. Брюксел даде ясно да се разбере, че Великобритания не може да се възползва от ползите на единния пазар, ако не позволява свободно движение на хора.
Société Générale посочва още, че и Консервативната, и Лейбъристката партия предлагат контрол върху миграцията в своите програми, а двете заедно спечелиха 82% от гласовете на изборите, което означава, че е много вероятно правителството да постави темата като приоритетна по време на преговорите. Според Хилиард това е най-вероятният сценарий.
„Мек Brexit” – 15% вероятност
В същото време в кралството се появяват все повече призиви за запазване на достъпа до единния пазар, което ще помогне на бизнеса да продава своите услуги и продукти, като освободи от такси останалата част на ЕС, който в момента е най-големият пазар за британските стоки.
Това може да доведе до излизането на Великобритания по „норвежки модел“. Независимо, че Норвегия не е член на ЕС, тя е член на Европейската икономическа зона и Европейската асоциация за свободна търговия EFTA и има достъп до пазарите на ЕС.
„Това ще бъде труден модел за Лондон, особено за одобрение от парламента и избирателите, защото изисква спазване на четирите свободи на ЕС, включително премахване на ограниченията на имиграцията и плащането на големи вноски в бюджета на ЕС“, обясни Хилиард.
Пълен провал на преговорите – 10% вероятност
Мей няколко пъти повтори, че „провал в преговорите е по-добър вариант за Великобритания от лоша сделка“. Това оставя отворена вратичката Великобритания да напусне ЕС на 29 март 2019 г. без споразумение за търговията, движението на хора, сигурността и отбраната, ако двете страни не успеят да преодолеят различията.
„Острата реторика се успокои леко след изборите на Острова, но сценарият „без сделка“ остава реален риск“, посочват от Société Générale.
„Дори и сега ние все още не мислим, че правителството на Великобритания напълно оценява колко слаба е неговата позиция за водене на преговори и колко неприятна може да бъде предложената сделка“, заяви Хилиард.
Без Brexit – 4% вероятност
Това изглежда като доста невъзможен сценарий, но все пак има вероятност Великобритания да бъде изненадана от това колко сложен може да се окаже разводът и да осъзнае, че е по-добре да остане в блока.
Това означва, че има вариант крайната сделка да бъде отхвърлена от парламента. Това може да означава и нов референдум.
Обратно в началото – 1% вероятност
А ако правителството реши да подложи финалната сделка за Brexit на гласуване на референдум и гласоподавателите го отхвърлят?
Тогава британските преговарящи ще бъдат задължени да оставят преговорите отворени за сключване на споразумение и ако не успеят преди крайния срок от 2019 г., може да се върнат към „сценарий 3“, тоест без сделка, посочват от банката.
По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!