Макрон: Няма време за ново споразумение за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
315

Френският президент е убеден, че Великобритания и ЕС ще намерят решение до 30 дни

Снимка: Ройтерс

Френският президент Еманюел Макрон заяви по време на срещата си с британския премиер Борис Джонсън, че няма достатъчно време за договаряне на ново споразумение за Brexit, предава Ройтерс.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел поиска от Великобритания да предложи алтернативи на предпазния механизъм за ирландската граница до 30 дни, а Джонсън прие с готовност предизвикателството.

„Това, което каза канцлерът Меркел вчера, а то отговаря на същността на нашите разговори, е, че се нуждаем от видимост след 30 дни“, заяви Макрон пред репортери в присъствието на Джонсън след срещата им в Елисейския дворец. „Няма да чакаме до 31 октомври, без да опитаме да намерим добро решение“, допълни той.

Макрон изрази убеденост, че Великобритания и ЕС ще успеят да намерят решение до 30 дни, „ако има добра воля и от двете страни“. Според него няма да е възможно да се постигне ново споразумение за напускане на съюза от Великобритания, което да е „много различно от съществуващото“ в момента. Той обаче допълни, че може да се намери решение без да се променя настоящият договор.
Макрон опроверга твърденията, че е „лошото момче в групата“ след появилите се слухове, че ще бъде по-твърд към Великобритания от германската си колежка.

Френският президент каза още, че гласуването на Великобритания за напускане на ЕС трябва да бъде уважено. Той изтъкна, че предпазния механизъм за границата между Ирландия и Северна Ирландия е „необходим“, за да се запазят политическата стабилност и единният пазар.

Предпазният механизъм, на който Джонсън се противопоставя, цели да предотврати твърда граница на остров Ирландия след Brexit. Британският премиер заяви, че с „енергия и творчество можем да намерим път напред“, съобщава ВВС.

Джонсън подчерта желанието си за сделка с ЕС, но допълни, че е от жизненоважно значение за доверието в политиката Великобритания да напусне съюза на 31 октомври. Той допълни, че при никакви обстоятелства страната му няма да въведе проверки по границата между Ирландия и Великобритания.

Лондон трябва да напусне ЕС на 31 октомври, като нараства възможността това да се случи без сделка. Макрон заяви, че не вижда причина за ново отлагане на Brexit, ако няма значителна политическа промяна във Великобритания като избори или нов референдум.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Петър Нейков
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!