Макрон: ЕС не може отново да разчита на САЩ с идването на Байдън

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
150

САЩ ще ни уважават като съюзници, ако сме честни и независими – с уважение към нашата отбрана, коментира френският президент

Еманюел Макрон и Доналд Тръмп по време на срещата им в САЩ през 2018 г. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европейският съюз трябва да развие свой собствен капацитет за самостоятелно действие в секторите на технологиите, международните финанси и отбраната.

В интервю за изданието Le Grand Continent, цитирано от Bloomberg, той предупреди европейските лидери да не оставят загубата на Доналд Тръмп на изборите да ги заблуди. По думите му те не трябва да приемат поражението като знак, че отново ще могат да разчитат на САЩ да гарантира европейската сигурност и да защитава интересите на блока.
„САЩ ще ни уважават като съюзници, ако сме честни и независими, с уважение към нашата отбрана“, заяви Макрон. „Трябва да продължим да градим сами своята независимост“, каза още той.

Като пример за уязвимостта на ЕС Макрон посочи скорошните събития при облачните услуги, които биха могли да оставят европейските данни обект на американското законодателство, както и напрежението около иранското ядрено споразумение, в което САЩ имат преимущество над ЕС заради статуса на американския долар на валута убежище.

Макрон продължи с атаките, като се обърна към Германия. Той обвини министърът на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер, която по-рано този месец заяви, че би било „илюзия“ да се вярва, че ЕС може да замени ролята на САЩ при защитата на сигурността на континента.

По думите на Макрон подобни заключения са „погрешно тълкуване“. „За щастие, ако разбирам правилно, канцлерът (Ангела Меркел) не споделя тези възгледи“, допълни той.

В понеделник Макрон има среща с американския държавен секретар Майк Помпейо, но двамата не се очаква да имат публични изявления.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
dnes.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!