Лоши новини за производствения сектор във Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
440

Поръчките намаляват, но производителите са оптимисти за бъдещото
Снимка: Архив Ройтерс

Сериозното натрупване на запаси от началото на 2019 г. заради Brexit отстъпи през май на най-големия спад в британското производство за последните близо три години, тъй като новите поръчки почти изчезнаха, съобщава Ройтерс. Това е лош сигнал за икономическия растеж през второто тримесечие.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността на IHS Markit във Великобритания се понижи до 49,4 пункта спрямо 53,1 пункта, отчетени през април. Така показателят достигна най-ниското си ниво от юли 2016 г., като се оказа доста под всички прогнози в проучване на Ройтерс. Анализаторите очакваха забавяне до 52 пункта.
Поръчките за износ намаляха с най-бързи темпове от октомври 2014 г. заради напрежението на търговския фронт в световен мащаб и отклоняването на веригите за доставки от Обединеното кралство заради несигурността около Brexit .

Британската икономика отчете ръст в началото на 2019 г. благодарение на най-голямото увеличаване на заводското производство за последните 20 години, тъй като компаниите се запасяваха със стоки, за да избегнат прекъсване на доставките около очакването Brexit да се случи на 29 март.

Но с отлагането на излизането на Великобритания от ЕС за края на октомври, желанието за трупане на запаси се изпари, което доведе и до спада в активността в производството.

„Новите поръчки намаляха, както от вътрешните, така и задграничните пазари“, коментира икономистът на IHS Markit Роб Добсън.

Британските заводи освен това намалиха броя на служителите си за втори месец подред през май, показва още проучването.

Според Роб Добсън настоящият спад в производството може да продължи, което ще има отрицателни последици за растежа на цялата икономика през следващите месеци.

Въпреки това производителите са по-оптимистично настроени в дългосрочен план, тъй като очакванията за бъдещо производство достигнаха осеммесечен връх, основавайки се на надеждата, че тревогите около Brexit и глобалната търговия в крайна сметка ще отшумят.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!