Лондон успокоява за боеприпасите с уран: Няма ядрена ескалация

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
82
epa10236089 Britain's Foreign Secretary James Cleverly leaves after attending the weekly Cabinet meeting at 10 Downing Street, in London, Britain, 11 October 2022. EPA/NEIL HALL

Източник: EPA/БГНЕС

“Няма ядрена ескалация. Единствената страна в света, която говори за ядрени проблеми, е Русия. Няма заплаха за Русия, това е чисто с цел да помогнем на Украйна да се защити. Това заяви британският външен министър Джеймс Клевърли, цитиран от “Ройтерс”.

Изказването му идва, след като преди дни Великобритания обяви, че ще изпрати на Украйна боеприпаси, съдържащи обеднен уран, които имат висока ефективност при унищожаване на бронирани машини.

Руският президент Владимир Путин разкритикува намеренията на Лондон и предупреди, че Москва ще бъде принудена да отговори по съответния начин, тъй като подобни оръжия съдържат “ядрен компонент”.

По думи на Клевърли Русия е единствената страна, която говори за нарастващи ядрени рискове, а боеприпасите са конвенционални.
“Всички са наясно, че само защото думата “уран” се съдържа в името на боеприпасите с обеднен уран, това не ги прави ядрени муниции, те са чисто конвенционални”, подчерта той.

Великобритания използва обеднен уран в своите бронебойни снаряди от десетилетия и не смята, че тези снаряди имат ядрен потенциал. Известно е, че Русия също разполага с боеприпаси, съдържащи обеднен уран.

Това е особен риск за здравето около местата, където се използват тези боеприпаси, тъй като прахът може да попадне в белите дробове и други жизненоважни органи на хората.

Беларуският президент Александър Лукашенко, близък съюзник на Путин, също се намеси в скандала, заявявайки, че Русия ще отвърне на британското решение, като предостави на Беларус боеприпаси, съдържащи “истински уран”.

“Трябва да се отдръпнем от тази лудост. Веднага щом тези боеприпаси експлодират върху позициите на руските войски, ще видите страховит отговор, това ще бъде урок за цялата планета”, предупреди той.

“Русия разполага не само с обеднен уран. Трябва да намалим тази тенденция към ескалация и да вървим към мирно уреждане на конфликта”, настоя той.
news.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!