Лондон сменя директора на разузнаването с дипломат

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
28

Великобритания сменя директора на разузнаването MI6 с дипломат от кариерата, докато страната и Западът се опитва да се защити по-добре от шпионажа на Китай и Русия.

 

Това е Ричард Мур, който влиза в разузнаването през 1987 г. – само 4 години преди разпадането на бившия СССР. Той е заемал различни дипломатически постове и позиции в разузнаването преди да бъде предложен за един от най-влиятелните постове в западните спецслужби.

Сегашният директор Алекс Янгър планира да се оттегли през есента.

“Доволен съм и смятам за чест предложението да се завърна е да оглавя моята служба”, коментира Мур, който в момента е генерален директор по политическите въпроси във външното министерство.

Между януари 2014 г. и декември 2017 г. той бе посланик в Анкара, както и заместник на съветника по национална сиурност в Лондон.

Роден в Либия, той е изучавал философия, политически науки и икономика в Окфрод, както и в школата за политики “Кенеди” в Харвард.

Китай се очертава като най-голямото му предизвикателство, но на първо време ще трябва да се бори за нещ опо-банално – бюджет на разузнаването посред една от най-големите икономически кризи от десетилетия насам.

Освен това Мур ще трябва да намери успешен начин да засили технологичното шпиониране в една от най-прочутите с мрежите си от хора спесцлужби в света.

Янгър е начело на MI6 от ноември 2014 г. и се задържа повече от обичайното, най-вече за да има стабилност по време на Брекзит.

Най-голямата криза на мандата му бе отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му и свързавото с това най-мащабно изгонване на руснаци от Великобритания от края на студената война насам.
dnevnik.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!