Лондон се отказва от високоскоростна жп мрежа

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
247

Великобритания се отказа от плановете си да свърже Лондон и северния град Лийдс като част от нова високоскоростна железопътна мрежа, предизвиквайки обвинения, че премиерът Борис Джонсън отстъпва от обещанието си да реши въпроса с регионалните различия в жизнения стандарт, предаде Ройтерс.

Проектът за £96 млрд. ($129,51 млрд.), известен като High-Speed 2 или HS2, се популяризира от 2009 г. като ключов начин за свързване на проспериращия югоизток с градовете в средната и северната част на Англия.
И макар Джонсън да се ангажира през февруари миналата година да завърши Y-образната железопътна линия, министърът на транспорта Грант Шапс обяви днес нов план, който премахва единия ръкав на линията и вместо това предвижда обновяване на части от съществуващата мрежа.

Министърът заяви пред парламента, че новата конфигурация ще бъде изпълнена по-рано и ще бъде по-ефективна при съкращаване на времето за пътуване другаде. Той подчерта, че това е най-голямата единична железопътна инвестиция, правена някога от британско правителство.

Според опозиционната Лейбъристка партия обаче промяната е доказателство, че правителството на Джонсън се отказва от обещанието да “изравни” регионалните различия.

Високоскоростните линии ще бъдат изградени от Лондон до Манчестър, на 35 мили западно от Лийдс, но отсечката, първоначално планирана да направи връзка с Лийдс, ще спре в Нотингам. Линиите между Лийдс и Манчестър ще бъдат модернизирани, каза Шапс./БТА
economynews.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!