Лондон се готви за отстъпки по спорния проектозакон за Brexit

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
331

Промените в текста, който е в нарушение на договора с ЕС за Brexit, може да отпушат преговорите с Брюксел

Снимка: Bloomberg L.P.

Британските власти са готови да направят някои отстъпки по противоречивия план на премиера Борис Джонсън, който е в нарушение на договора с ЕС за Brexit. Това би могло да вдъхне нов живот на преговорите с блока, които за пореден път са в застой, съобщават източници на Bloomberg, пожелали анонимност.

В петък британският премиер обяви, че Великобритания ще се подготви да напусне единния пазар и митническия съюз, без да има сключена нова сделка за свободна търговия. Той обаче заяви също, че винаги е отворен да изслуша лидерите на ЕС, ако се върнат с „фундаментална промяна в подхода“.

Една от пречките пред преговарящите е възстановяването на доверието, което бе засегнато от законопроекта на Джонсън за вътрешния пазар, който на практика пренаписва части от споразумението за излизането на Великобритания от ЕС, договорено миналата година. Брюксел вече предприе правни мерки срещу Лондон, а европейските лидери призоваха Джонсън да се откаже от спорните клаузи, свързани с търговията със Северна Ирландия.
отстрани клаузите, които са в нарушение на международното законодателство.

В понеделник законопроектът започва своя път през камарата. Законодателите е малко вероятно да отхвърлят текста изцяло, но е почти сигурно, че ще премахнат най-противоречивите му части през идните седмици, посочват запознати.

Това ще принуди Джонсън да вземе решение колко твърдо и дали ще се бори за тяхното оставане. Източниците очакват Джонсън да се откаже от или да смекчи тона в най-противоречивите части на проектозакона, ако бъде договорена търговска сделка с ЕС.

Според един от запознатите самият проектозакон от самото начало е имал за цел да послужи като тактика в преговорите. Според друг може да бъдат добавени нови клаузи, които да смекчат най-оспорваните мерки в текста, които обаче няма да бъдат необходими, ако бъде договорено споразумение с ЕС.

Законопроектът дава на британските министри право самостоятелно да пренапишат правилата на търговията със Северна Ирландия – фокус на най-заплетената част от преговорите по Brexit, тъй като и двете страни искат да избегнат връщането на пропускателни пунктове по границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Министърът по въпросите на кабинета Майкъл Гоув в понеделник ще разговаря със заместник-председателя на ЕС по междуинституционалните въпроси Марош Шефчович. Главният преговарящ на Великобритания Дейвид Фрост също ще разговаря със своя европейски колега Мишeл Барние в началото на седмицата.

В серия от интервюта в неделя Гоув заяви, че вратата остава „открехната“ за продължаване на преговорите, но той изрази значително по-малко увереност в постигане на сделка, отколкото през последните седмици.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Десислава Попова
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!