Лондон към бизнеса: Време е за финалната подготовка за живота извън ЕС

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
447

Много компании обаче предупредиха, че за тях е трудно да се подготвят заради липсата на яснота за бъдещите взаимоотношения

Снимка: Bloomberg L.P.

Британското правителство призова бизнесът да започне с финалните си приготовления за новите търговски взаимоотношения с Европейския съюз от 1 януари. Според Лондон създаването на нов център за мониторинг на стоки ще помогне за „краткосрочното затруднение“ на търговията след Brexit, съобщава Ройтерс.

Само месец преди изтичането на преходния период след напускането на блока правителството напомни износителите и вносителите, че със или без търговско споразумение те трябва да са готови за нова документация и процедури по границите.

Много бизнеси вече предупредиха, че за тях е трудно да се подготвят заради липсата на яснота за бъдещите взаимоотношения. Брюксел и Лондон все още се опитват да договорят търговско споразумение, но им пречат големите различия по теми като риболова и държавната помощ.

В изявление правителството съобщи, че се създава нов Център за гранични операции, който ще събира информация за преминаващия поток от стоки и хора. „Промените в начина, по който търгуваме с Европа, най-вероятно ще означава, че има краткосрочно затруднение на границата“, посочват властите.

Британският министър по въпросите на бизнеса и енергетиката Алок Шарма заяви по-рано, че е писал на близо 5 млн. британски компании, за да формулира „приоритетните действия, които трябва да предприемат“.

Според критици на правителството то поставя тежестта за справяне с нов митнически режим на плещите на бизнеса, вместо да предостави средства за справяне с предстоящия хаос по границите дори и при сключване на сделка с ЕС.

Ако такава обаче не бъде договорена, това ще означава по-високи цени и евентуално недостиг на продукти. Според държавната Служба за бюджетна отговорност, която прави анализи на британските държавни финанси, Brexit без сделка ще изтрие допълнителни 2% от икономическото производство на Великобритания.

В понеделник ЕС и Великобритания се предупредиха взаимно, че времето за договаряне на споразумение изтича.

Британският премиер Борис Джонсън, който също така трябва да се справя и с тежките последици от коронавирусната пандемия, предупреди, че е за предпочитане договарянето на сделка, но и без такава страната му ще процъфтява.

На този фон германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че някои страни членки от ЕС започват да губят търпение. „Не се нуждаем от сделка на всяка цена и го дадохме да се разбере… Сделката е в интерес на всички“, допълни тя.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов
investor.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!