Либра се променя в търсене на регулаторно одобрение

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
61

„Ние запазваме конструкцията на Либра, но я променихме фундаментално и я опростихме“, казва Кристиан Каталина, главен икономист в Calibra

Снимка: gettyimages

Планираната криптовалута на Facebook Либра ще бъде свързана с отделни национални валути и ще премине мащабирано обновяване, след което създателите й се надяват тя да получи регулаторно одобрение, информира Ройтерс.

Перспективата над 2,5 милиарда потребители в Facebook да започнат да използват Либра доведе до интензивен контрол от страна на международните регулатори, като мнозина се притесняват, че въвеждането на криптовалутата може да ерозира националния контрол върху трансакциите.

Управляващият орган на Либра заяви тази седмица, че сега ще предлага стейбълкойни, подкрепени от единични валути, както и токен, обезпечен с три валути.
Първоначалният план беше Либра да бъде обезпечена от широка смесица от валути и държавен дълг. Но централните банки и регулаторите се опасяват, че тя може да дестабилизира паричната политика, да улесни изпирането на пари и да наруши неприкосновеността на потребителите. По тази причина регулаторите заплашиха, че ще блокират пускането на криптовалутата.

От Libra Association, която ще издава монетата и ще управлява нейната мрежа, заявиха, че група от централни банки, регулатори и агенции от над 20 държави, организирана от швейцарския регулатор FINMA, ще има последната думата за получаването на лиценз за доставчик на платежни услуги в Швейцария.

От FINMA потвърдиха получаването на заявлението на Либра за лиценз, като посочиха, че резултатът и продължителността на процеса остават отворени.

Регулаторът не изясни ролята, която другите органи ще играят при лицензирането на Либра, но заяви, че е в тесен контакт с органи и централни банки от цял ​​свят и вижда необходимостта от „международно координиран подход” предвид обхвата на проекта.

До появата на Либрата криптовалутите почти не се появяваха на регулаторния радар. Биткойн, най-голямата дигитална валута, се използва слабо при плащания или търговия, отчасти поради изключителната си нестабилност и остава до голяма степен нерегулирана.

Някои от най-известните поддръжници на Либра, включително гиганти за разплащания Mastercard, Visa и PayPal, се отказаха от проекта след противопоставянето от страна на регулаторите.

Мерки за сигурност

От Либра заявиха, че ще предлагат стейбълкойни въз основа на все още неопределен състав от отделни валути. Като възможни примери бе посочено обезпечаването с долари, евро и паундове.

„Ние запазваме конструкцията на Либра, но я променихме фундаментално и я опростихме“, казва Кристиан Каталина, главен икономист в Calibra, дигиталния портфейл на Facebook, който ще предлага Либра чрез Messenger и WhatsApp.

От Libra Association също така заявиха, че ще засилят защитите на своите резерви от монети срещу “екстремни пазарни проблеми”. Резервът ще държи ликвидни активи с краткосрочен матуритет и нисък кредитен риск и капиталов буфер, чийто размер не е определен.

Друга промяна е, че създателите на Либра планират да увеличат защитните си мерки срещу изпирането на пари или финансирането на тероризма. Асоциацията ще се регистрира в Мрежата за предотвратяване на финансови престъпления на САЩ (FinCEN) като бизнес с парични услуги.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева
investor.bg

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!