Либийският външен министър дезертира

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
643

Либийският министър на външните работи Муса Куса "дезертира от режима" на Муамар Кадафи. Той пристигна снощи във Великобритания, за да поиска убежище.

Куса обявил, че напуска правителството в знак на протест срещу нападенията, извършвани от силите на Муамар Кадафи срещу цивилни, обяви либиецът Номан Бенотман, приятел на подалия оставка министър и анализатор в британския мозъчен тръст “Куилиам”, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Бенотман допълни, че “Куса ще поиска убежище във Великобритания и се надява, че ще получи добро отношение”.

Говорител на британското министерство на външните работи потвърди, че либийският министър е подал оставка и е пристигнал в страната. Куса дойде тук по своя собствена воля, подчерта той.
Говорителят обърна внимание, че Куса е бил една от най-високопоставените фигури в правителството на Кадафи и ролята му е била да представлява режима в международен план. По думите му, британското правителство окуражава хората около Кадафи да го изоставят.

Външният министър е един от най-високопоставените представители на режима в Либия, дезертирали след избухването на бунта в средата на февруари. Муса Куса е архитектът на драматичната промяна във външната политика на северноафриканската държава, която бе приета обратно в международната общност преди няколко години след десетилетия на изолация и санкции.

Туниската официална информационна агенция ТАП предаде вчера, че Куса е отпътувал за Лондон след двудневно частно посещение в Тунис. Според туниски дипломат, пожелал анонимност, либийският министър се е срещнал с чуждестранна делегация в хотел в курорта Джерба.
Говорител на либийското правителство увери снощи, че външният министър е отпътувал за Лондон на дипломатическа мисия.
Британското правителство обаче остана изненадано от съобщението, че Муса Куса пътува към страната.

Великобритания изгони вчера петима либийски дипломати в знак на протест срещу действията на либийското правителство и заради опасения за своята национална сигурност.
Либийските дипломати били близки до режима на Кадафи и са участвали в опити за сплашване на поддръжници на опозицията.

НАТО официално контролира вече военните операции в Либия.

Подкрепете развитието на българската независима медия на Острова!