Легла в болниците има, липсват лекари

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
43

Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на НСЧБ, съсобственик на МБАЛ „Тримонциум” ООД, Бизнес старт, 18.03.2021
Натискът от пандемията е сериозен върху здравната система у нас, но капацитетът ѝ по отношение на броя на леглата все още не е изчерпан. Проблеми има обаче с хората, които трябва да обслужват тези легла – често те са преуморени или преболедували вируса наскоро. Това заяви Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници (НСЧБ), съсобственик на МБАЛ „Тримонциум” ООД, в предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

Грудев посочи, че частните болници у нас имат 20-процентен дял от общите легла, които са около 50 хиляди за цялата страна. Той отбеляза, че спрямо изискването на здравното министерство за предоставянето на 20% от леглата им за лечение на болни с Covid-19, те имат около 10 хиляди такива легла.

“Има частни болници, които няма как да разкрият такива легла – това са по-малките и специализираните”, изтъкна гостът. Той обаче добави, че в общини като Дупница например има една частна и една държавна болница, като частната дори поема повече пациенти с Covid-19 от държавната.

Грудев заяви, че частните, общински и държавни болници си сътрудничат по отношение на кадрите.

“Само в условията на заедност можем да преодолееем тази сериозна пандемия”.

Според госта преустановяването на плановите операции в условията на пандемия не е удачно решение, тъй като много от пациентите, нуждаещи се от различно лечение от това срещу Covid-19, го отлагат и в резултат състоянието им се влошава.

По отношение на процеса по ваксинации Грудев изтъкна, че личните лекари – 4500 у нас, са “сериозна армия” и макар да нямат условия за съхранение на ваксините, имат възможност да имунизират по много пациенти на ден, и те все пак не трябва да бъдат изключвани от процеса.

Целия разговор вижте във видео материала.
bloombergtv.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!