Легендарен лекоатлет разкри, че е бил жертва на трафик

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
138

Мо Фара обясни и че това не е истинското му име

Снимка: архив, БГНЕС

Британският лекоатлет Мо Фара – легенда на дългите бягания, носител на много златни медали от олимпийски игри и световни първенства, направи сензационно разкритие пред Би Би Си, че това не е истинското му име и е бил докаран нелегално във Великобритания.

Звездата на леката атлетика заяви, че името Мохамед Фара му е било дадено от хората, които са го прехвърлили от Джибути. Истинското му име е Хусейн Абди Кахин. Той е бил прехвърлен от източноафриканската държава на 9-годишна възраст от жена, която никога не е срещал преди, след което е бил прислужник и се е грижил за деца в друго семейство, предаде БНР.

Официалната версия на Фара преди бе, че е пристигнал от Сомалия с родителите си като бежанец. В документален филм, който ще бъде излъчен в сряда, Мо Фара казва, че родителите му никога не са били във Великобритания, а майка му и двамата му братя живеят в семейната им ферма в самопровъзгласилата се република Сомалиланд. Баща му е бил убит, когато Мо е бил на 4 години, при безредици в Сомалия.

Мо Фара стана първият британски атлет спечелил 8 златни медали от олимпиади и получи звание „Сър“ от кралицата.

Той посочи, че децата му са били неговия мотив да разкрие истината за миналото си. Съпругата му Таниа Нел заяви, че в годината преди техния брак през 2010 г. е установила, че „има много липсващи неща в неговия разказ за живота му“, но тя в крайна сметка е успяла да го принуди да й каже истината.

Мо Фара е бил предупреден от адвокат, че макар и да е жертва на трафик на хора като малко дете и сега да казва истината, има съвсем реален риск британското гражданство да му бъде отнето.

Би Би Си обаче разполага с информация, че от министерството на вътрешните работи не смятат да вземат мерки срещу него.

По публикацията работи: Елка Василева

dnes.bg

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!