Le Monde: Саркози си избра нова жертва – ромите

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
2195

Никола Саркози си избра нова жертва – ромите. Това се посочва в статия на престижния френски всекидневник Le Monde в утрешния му брой.

 

В сряда в Елисейския дворец се проведе заседание, на което беше взето решение да се закрият около 300 ромски незаконни лагери.

На заседанието е обсъден инцидентът, който се случи в средата на юли в градчето Сен Енян – тогава десетки роми нападнаха полицейски участък.

Безредиците възникнаха, след като полицай застреля млад ром, който се опита да избяга с кола.

Тези, които си организирали погромите, разбира се, трябва да бъдат строго наказани. Но за това съществува провосъдие. Защо е нужно да се унижава и позори цялата общност, коментира Le Monde.

Грешката на Саркози не е в това, че той иска да се бори с нарастващата престъпност, а че слага всичко в един кюп. Във Франция живеят около 400 000 роми, 95% от тях са с френски паспорт и водят уседнал начин на живот. А що се отнася до ромите от Източна Европа, предимно от Румъния и България, те по принцип се скитат от една европейска страна в друга, отбелязва изданието.

Престъпници има във всяка държава, във всяко общество, но към ромите винаги се отнасят като към втора класа хора. За тях не се създават никакви условия. В множество департаменти децата на ромите не се приемат в училище, заключава Le Monde.

Подкрепете инициативата за построяване на български Православен храм в Лондон!