Лагард: Хаотичен Brexit ще има значителни последствия не само за Великобритания

0 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 50 votes, average: 0,00 out of 5
0
319

Всички варианти на Brexit ще доведат до нетни щети за британската икономика, смята управляващият директор на МВФ
Кристин Лагард. Снимка: Ройтерс

Евентуален хаотичен Brexit би имал значителни последствия и ще бъде най-големият краткосрочен риск за британската икономика, въпреки че всички начини на излизането на Великобритания от ЕС ще имат своята цена.

Това заяви днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард в реч в Лисабон през португалския държавен съвет, предаде Ройтерс, като цитира извадки от речта.

Лагард бе поканена на заседанието на този висш консултативен орган към президента на Португалия, на което бяха обсъждани последиците от Brexit.
По думите й всички варианти на Brexit ще доведат до нетни щети за британската икономика, но „най-голямата пречка“ са бъдещите отношения с ЕС. Като подчерта, че Brexit без споразумение ще бъде „най-значимият краткосрочен риск“ за британската икономика, тя добави, че и други страни в Европа ще пострадат „в различна степен“.
Лагард посочи изрично Ирландия и Холандия, които са в близки отношения с Обединеното кралство, но също и Португалия, чийто основен туристически пазар е във Великобритания.

„Важни връзки в търговията и туризма може да бъдат разрушени, а загубата на доверие във финансовите пазари извън вашите [португалските] граници може да доведе до повишаване на суверенните и банковите лихвени проценти, което би потиснало растежа“, каза шефката на МВФ.

Относно глобалните тенденции тя отбеляза, че засега не предстои рецесия, но според нея „рисковете за спад са нараснали отчетливо“. Като примери тя спомена търговските спорове, високите нива на глобалния дълг и забавения растеж в Китай.

/БТА/

По статията работиха: Екип на Investor.bg , редактор Божидарка Чобалигова
INVESTOR.BG


Warning: A non-numeric value encountered in /homepages/26/d574630909/htdocs/budilnik_wp/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 353